Το κρυφό ναζιστικό παρελθόν των Ace of Base…

  

Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι πάνω από 30 και να μην έχεις πετύχει κάποιο τραγούδι του σουηδικού συγκροτήματος Ace of Base, να παίζει σε κάποια καφετέρια ή μπαρ.  Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξαν ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα του πλανήτη με την ανάλαφρη εμπορική ηλεκτρο-ποπ τους να ακούγεται σε όλα τα mainstream μαγαζιά. Ειδικά στην Ελλάδα υπήρχε σχετική διαμάχη για το αν είναι «οι νέοι Abba», αν εμπίπτουν στην κατηγορία «eurotrash» κλπ.  Για τους φίλους της ροκ μουσικής αντιπροσώπευαν ίσως ότι πιο μισητό εκείνη την περίοδο,  αλλά για κάποιους άλλους ήταν μια «ένοχη απόλαυση».  Μεγαλύτερες επιτυχίες τους τραγούδια όπως all that she wants(is another baby), το sign, wheel of fortune και beautiful life…

Η μπογιά τους ξεθύμανε πολύ γρήγορα ειδικά από τη στιγμή που η αγοραφοβία της βασικής τραγουδίστριας Linn, (η ξανθιά) την οδήγησε να αποσυρθεί στο πίσω μέρος της σκηνής οδηγώντας την αδελφή της Jenn στο προσκήνιο. Παρόλα όσα οι Ace of Base παραμένουν το τρίτο πιο πετυχημένο μουσικό σχήμα της Σουηδίας μετά τους Abba και τους Roxette με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνάνε τα 30 εκατομμύρια δίσκους.

 

Ο νεοναζί Uffe είναι ο τρίτος από αριστερά
Ο νεοναζί Uffe είναι ο τρίτος από αριστερά

Το γύρο του κόσμου κάνει τώρα η είδηση ότι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος και βασικός συνθέτης Ulf (Uffe) Ekberg  υπήρξε σεσημασμένος νεοναζί.  Όχι μόνο ήταν μέλος σε ανοικτά νεοναζιστικό συγκρότημα αλλά ήταν μέλος και ακροδεξιάς οργάνωσης.  Ο Ekberg ήταν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού σουηδικού συγκροτήματος «Αυτοκτόνησε»!  Οι στίχοι τους είναι ακόμα χειρότεροι από το όνομα τους: «Άντρες με λευκές κουκούλες περνάνε το δρόμο, απολαμβάνουμε να κόβουμε κεφάλια αραπάδων/ μετανάστη σε μισούμε/ έξω, έξω, έξω!/ Σκανδιναβοί ξυπνήστε τώρα! Πυροβολήστε, πυροβολήστε, πυροβολήστε»  («Män i vita kåporna på vägen tågar. Vi njuter när vi huvudena av niggrerna sågar/ Svartskalle, vi hatar dig! Ut, ut, ut, ut! Nordens folk, vakna nu! Skjut, skjut, skjut, skjut!»).

Εκτός από το σκινχεντ συγκρότημα ο Ekberg ήταν μέλος των «Σουηδών Δημοκρατών» ενός πολιτικού κόμματος που ιδρύθηκε από νεοναζί και τα ενεργά μέλη τους συνεχίζουν να έχουν δεσμούς με «τάγματα εφόδου» και φασιστικές συμμορίες.  Ο πρώην αρχηγός των «Σουηδών Δημοκρατών» άλλωστε ήταν μέλος του ίδιου συγκροτήματος με τον Ekberg πριν συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή και για απειλές κατά της ζωής ενός Εβραίου καλλιτέχνη που στοχοποιήθηκε από τις φασιστικές συμμορίες επειδή μίλησε ανοιχτά κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

The Cinema Society And 2(x)ist Host A Screening Of "Buried" - After Party

Aφορμή για την αποκάλυψη εκτός από τα δημοσιεύματα αποτέλεσε και μια συλλογή που κυκλοφόρησε με το ακυκλοφόρητο νεοναζιστικό υλικό του συνθέτη των Ace of Base με τον τίτλο «o Ekberg ήταν ναζί».  Ο ίδιος ο πολυεκατομμυριούχος σήμερα μουσικός δηλώνει ότι έχει μετανιώσει για τον «ακροδεξιό ακτιβισμό» του παρελθόντος, ενώ όπως φαίνεται τα υπόλοιπα μέλη των Ace of Base γνώριζαν για αυτό και προφανώς δεν τους πείραζε.  Ο Ekberg είναι εξαιρετικά πετυχημένος businessman καθώς είναι μέτοχος μιας μεγάλης εταιρείας δημοσίων σχέσεων και στρατηγικού σχεδιασμού που λέγεται Legion Network.  Την τελευταία δεκαετία διατέλεσε σύμβουλος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών όπως η Nokia, η ΒΜW,η Fiat, η IBM καθώς και του κοινωνικού δικτύου Linkedin.  Όμως το νεοναζιστικό παρελθόν φυγείν αδύνατον.

 

Απάντηση