Η σύντομη ζωή του «ψηφιακού» ακτιβιστή Άαρον Σβαρτς

Θλίψη προκάλεσε στη διαδικτυακή κοινότητα η είδηση της αυτοκτονίας του 26χρονου ιδιοφυούς προγραμματιστή Άαρον Σβαρτς, πολιτικού ακτιβιστή για τα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και γνωστός «χάκερ» της ανεξάρτητης σκηνής. Ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της γενιάς του. Αυτοκτόνησε στις 11 Ιανουαρίου 2013.

Η διαδικτυακή κοινότητα του χρωστάει πολλά –πλην των άλλων- καθώς θεωρείται ο πατέρας του προτύπου RSS του πιο δημοφιλούς τρόπου σήμερανα μεταδίδονται πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, συνήθως ειδήσεις ή αναγγελίες νέων δημοσιεύσεων σε μπλογκ, με γρήγορο και εύκολο τρόπο προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές (syndication). Ο Άαρον υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές και προγραμματιστές του προτύπου RSS, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Αργότερα συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση Creative Commons που ίδρυσε ο καθηγητής Λάρι Λέσιγκ και στην κοινότητα του Reddit, του οποίου ήταν και συνιδρυτής.Ο Σβαρτς φοίτησε για ένα χρόνο στο Στάνφορντ αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον προγραμματισμό και στον ψηφιακό και πολιτιστικό ακτιβισμό.

Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και στη συνέχεια να διαθέσει ελεύθερα στο Ίντερνετ περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Παρόλο που τυπικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, η PACER χρέωνε την πρόσβαση, ο Σβαρτς κατάφερε όμως να τα διαθέσει στο ευρύ κοινό.

Λίγο αργότερα, το 2011, βάζοντας σχεδόν στα κρυφά ένα λάπτοπ στο δίκτυο του MIT, κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να διατίθενται και αυτές ελεύθερα ως κοινό κτήμα.

 

Οι δημοσιεύσεις κυκλοφόρησαν από τον ίδιο με τη μορφή αρχείου torrent στο Ίντερνετ, εξοργίζοντας το MIT και την JSTOR. Ο Σβαρτς συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορήθηκε όμως για απάτη.

Και οι δύο υποθέσεις έβαλαν τον Σβαρτς στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών που κίνησαν έρευνες εναντίον του.

Ο Σβαρτς είχε πολιτική δράση υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων και κατά των κρατικών επεμβάσεων, ενώ είχε γράψει και διαθέσει με ελεύθερες άδειες αρκετά προγράμματα.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου-σύμβολο των αγώνων της νέας εποχής για τα δικαιώματα και τις δημορκατικές ελευθερίες στην ψηφιακή εποχή οι φίλοι του μας καλούν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Να μοιραστούμε τους κωδικούς πρόσφβασης. Να κατεβάσουμε επιστημονικά περιοδικά και να τα ανεβάζουμε σε ιστοσελίδες προσβάσιμες για όλους. Να μοιραστούμε τη γνώση και να αγνωιστούμε όλοι μαζί για το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ψηφιακά αγαθά.

 

Ο Σβαρτς έπασχε για χρόνια από κατάθλιψη,  προβλήματα για τα οποία είχε γράψει ανοιχτά στο παρελθόν.  Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για το παιδί θαύμα. Έδινε μάχη με χρόνια ασθένεια και με αισθήματα έντονης λύπης τα οποία διαχώριζε από την κατάθλιψη. Είχε ωστόσο ακόμα ελπίδα για τον κόσμο. .

Με τα λόγια του ίδιου:

«Βγαίνεις έξω να αναπνεύσεις λίγο φρέσκο αέρα ή για να αγκαλιάσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο και αυτό δεν σου προσφέρει καμία ευχαρίστηση, δεν σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, μόνο σου δημιουργεί αναστάτωση από την ανικανότητα να νιώσεις αυτή τη χαρά που όλοι οι άλλοι περιγράφουν και εσύ είσαι ανήμπορος να αισθανθείς  Όλα είναι ζωγραφισμένα με τα χρώματα της λύπης».

«Όταν μάλιστα η κατάσταση χειροτερεύει «αισθάνεσαι αν κύματα πόνου τρέχουν μέσα στο κεφάλι σου, τσακίζουν το σώμα σου, ψάχνεις για μια έξοδο αλλά δεν βρίσκεις καμία. Και αυτό είναι ένα από τα ήπιο παραδείγματα»

 Διαβάστε εδώ για το μίνι μανιφέστο του Σβαρτς «Γιατί δεν είμαι γκέι»

 

(Κάποιες πληροφορίες  από insomnia)

 

Απάντηση