Κόμμα «παντός καιρού» το ΚΚΕ, 94 χρόνια μετά

Σχεδόν μονοθεματική ήταν η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο ΣΕΦ, με αφορμή τον εορτασμό των 94 χρόνων από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, που στο 3ο έκτακτο συνέδριό του το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η γενική γραμματέας προσπέρασε σε λίγες παραγράφους της ομιλίας της το ιστορικό φορτίο του κόμματος και τα διδάγματα από αυτό, για να επικεντρωθεί στην τρέχουσα πολιτική και ιδεολογική πάλη που δεσπόζει στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την κυβερνητική εξουσία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι «να γίνουμε κόμμα παντός καιρού, γερό και ικανό να ανταποκρινόμαστε σε κάθε στροφή του αγώνα, σε ανηφόρες και κατηφόρες, να προσέχουμε γιατί στραβοπατήματα γίνονται και στον ίσιο δρόμο».

«Μα είναι κάτι πιο βαθύ…»

Πάντως, το σημείο που συγκίνησε το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου ήταν αυτό που η Αλ. Παπαρήγα ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της αποδεικνύεται το μακροβιότερο στην πολιτική ιστορία του τόπου, ένα επίτευγμα που πράγματι χρήζει κοινωνικής και ιδεολογικής διερεύνησης. «Κάτι βαθύτερο πρέπει να καθορίζει αυτήν την μακροβιότητα, ανεξάρτητα της αυξομείωσης της δύναμής του», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα για να αναφέρει: «Η σταθερή πίστη μας στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού και στην αρχή  του προλεταριακού διεθνισμού» είναι κατά την γ.γ. ο πρώτος λόγος, το γεγονός δηλ. ότι «παραμείναμε αμετακίνητοι με το δίκιο των εκμεταλλευόμενων, ορκισμένοι εχθροί του καπιταλισμού, απορρίψαμε τον συμβιβασμό και τον ευρωκομουνισμό», όπως είπε. Ως δεύτερο λόγο ανέλυσε πως το ΚΚΕ «είναι η οργανωμένη συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας επαναστατικής τάξης  στην εποχή περάσματος  από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η αντοχή του σφυρηλατήθηκε με δεσμούς  αίματος  με την  εργατική τάξη, το λαό».

Αφιέρωμα στον …ΣΥΡΙΖΑ

Σε πάρα πολλά σημεία της τοποθέτησης της Αλ. Παπαρήγα πάντως στόχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η επιρροή του. Ως «κορυφαία στιγμή στην σύγχρονη πορεία του» χαρακτήρισε για το ΚΚΕ τη διάσπαση του 1968 με το ΚΚΕ Εσωτερικού, όπου «ο οπορτουνισμός απείλησε την ύπαρξή του», ενώ «από τις πιο σημαντικές  στιγμές της τελευταίας δεκαετίας» είπε πως ήταν «η άρνησή μας το Μάιο του 2012 να δηλώσουμε ότι θα  δώσουμε στήριξη σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης, με την μάσκα «της ενότητας  της αριστεράς» ή κυβέρνησης της αριστεράς». Για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ακόμα ότι «στην πράξη αμφισβητεί μόνο τη γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη», ότι ακόμα δίνει «συγχωροχάρτι στους σοσιαλδημοκράτες συμμάχους, στις δικές του δυνάμεις  που τάχθηκαν  υπέρ της ΕΕ και της  συμμετοχής της Ελλάδας σ’ αυτήν» ενώ είπε για μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι «κυβέρνηση που θεωρεί ότι υπάρχουν καλά μονοπώλια, καλοί καπιταλιστές». Απευθυνόμενη έπειτα σε προσωπικό τόνο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αρχίζετε να μοιάζετε παντού στο ΠΑΣΟΚ, και στην τακτική και στις μέθοδες προπαγάνδας».

Για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Προσωρινά, μπορεί ένα ετερόκλητο κυβερνητικό  σχήμα με βασική δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ, μόνο του ή με άλλες πολιτικές δυνάμεις, που δεν είναι απίθανο να αποτελεί συνάντηση  του  εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού, να  ξαναφέρει την ΝΔ στην αντιπολίτευση», υπογραμμίζοντας τη λέξη «προσωρινά». Για το ενδεχόμενο αυτό θύμισε στους συγκεντρωμένους «την πείρα της περιόδου όταν η ΕΡΕ ηττήθηκε από την Ένωση Κέντρου με την στήριξη και της ΕΔΑ στις εκλογές του 1964», αλλά και το γεγονός ότι «η ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος από το ΠΑΣΟΚ το 1981», σημειώνοντας ότι μόλις 8 χρόνια αργότερα, η ΝΔ επανήλθε. «Το βαρίδι του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον οδηγήσει στον ίδιο δρόμο  είναι ότι δεν έχει γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέλυσε.

Τα μέτρα της λαϊκής εξουσίας

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σε τόνους αυτοκριτικής ότι «λάθη κάναμε, ορισμένα από αυτά αδικαιολόγητα» και έθεσε για την μετωπική πολιτική του κόμματος όρια: «Καμία συμμαχία όσο αναγκαία και να είναι δεν μπορεί να θέτει ούτε καν σε αμφιβολία την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ». Περαιτέρω, σε ένα ενδιαφέρον κομμάτι τη ομιλίας της ανέλυσε διεξοδικά τα μέτρα της «εργατικής λαϊκής εξουσίας», στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κοινωνικοποίηση της γης, της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, η απαγόρευση χρήσης ξένης εργασίας, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και της οικονομικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, στην υγεία-πρόνοια, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στα ΜΜΕ.

Κλίμα από νωρίς στο ΣΕΦ

Από τις 5 το απόγευμα στο χώρο της 2ης πύλης άρχισαν να καταφθάνουν κομβόι τα πούλμαν που είχαν δρομολογηθεί από τις οργανώσεις του ΚΚΕ. Συνθήματα περιμετρικά στις εξέδρες μιλούσαν για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, για την έξοδο από την κρίση με πρωταγωνιστή το λαό, για την ανάγκη να πληρώσουν τα μονοπώλια. Στην πεζογέφυρα που έρχεται από τον ΗΣΑΠ, συγκροτούνταν προσυγκεντρώσεις οργανώσεων που πορεύονταν ήδη προς το χώρο του σταδίου. Oι μορφές των Μάρξ-Εγκελς-Λένιν υποδέχονταν στο εσωτερικό του σταδίου το πλήθος των προσερχομένων. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος της Παλαιστίνης Μουσταφά Αζούζ. Η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ. Στο βήμα έπειτα ανέβηκε ο Χούλιο Ντίας από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας. «Ζήτω η αδερφοσύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας! Ζήτω ο μαρξισμός-λενινισμός! Ζήτω η επανάσταση και ο σοσιαλισμός!»: Με αυτά τα λόγια ολοκληρώθηκε ο χαιρετισμός του Κεμάλ Οκουγιάν μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τους συγκεντρωμένους. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επίσης το ψήφισμα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες του λαού της Ελλάδας από τη 14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. (Με πληροφορίες από το πόρταλ του 902).

 

Απάντηση