6 Μαϊου: Εκλογές στη ζούλα με διαδικασίες fast track

24 μέρες και σήμερα: O κύβος ερρίφθη

Ο Παπαδήμος φεύγει, ας μην έρθει ούτε Αντώνης, ούτε Βαγγέλης

Διάγγελμα Παπαδήμου στα δελτία των 8

Η φιλομνημονιακή δημοσιογράφος Κάτια Μακρή το φώναξε κατά τη διάρκεια εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου: «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για κανονική προεκλογική περίοδο!   Σε παλιότερο κείμενο μας για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών είχαμε διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει παρά το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και τα επιτελεία εξουσίας της χώρας γνωρίζουν ότι θα έχουν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα.

Στις 6 Μαΐου θα προτείνει να διεξαχθούν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τις 5 πήγε στο  Προεδρικό Μέγαρο, για να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ.Παπούλια. Σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης ο Λ . Παπαδήμος μίλησε για θετικό αποτέλεσμα, αλλά και για «σημαντική κληρονομιά» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας. Ο  Παπαδήμος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα υπέρ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλώντας για τις προκλήσεις που είναι μπροστά, ενώ κάλεσε τους υπουργούς που θα είναι υποψήφιοι να συνεχίσουν να προωθούν αντιλαϊκά μέτρα στη ζούλα  μέχρι την τελευταία στιγμή!. «Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μία ημέρα».

 

Επαναλαμβάνουμε αυτά που είχαμε γράψει πριν τρεις εβδομάδες στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αναβολής των εκλογών:
Η απάντηση είναι “όχι” για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ακόμη δεν έχει συσταθεί το κόμμα ή κίνημα που θα πάρει τη θέση των “δίδυμων πύργων” του δικομματισμού. Όσο κι αν οι εκλογές αποτελέσουν “χαστούκι”, η τιμωρία υπολογίζεται ότι θα είναι παροδική. Δεύτερον, διότι η παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το σύστημα Σαμαρά. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή της ΝΔ στη συγκυβέρνηση έγινε με “αντάλλαγμα” μια κοντινή ημερομηνία εκλογών που στην αρχή προσδιοριζόταν για τις 19 Φεβρουαρίου. Κάθε μέρα που περνά και τα στελέχη της ΝΔ συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Σαμαράς καταγράφει απώλειες.

Για τους λόγους αυτούς, οι εκλογές θα γίνουν αρχές Μαΐου και …στα μουλωχτά. Τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ. Η μεγαλοβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η “κορύφωση” αυτής της μουγγής προεκλογικής περιόδου.

Απάντηση