«Να παίζει το τρανζίστορ» 65 χρόνια μετά
Χωρίς το τρανζίστορ ο κόσμος μας σίγουρα θα ήταν εντελώς διαφορετικός σήμερα. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί την εφεύρεση του 20ού αιώνα και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησε να διανύει τα «χρυσά» του χρόνια.
Πριν από 65 περίπου χρόνια ο William Shockley, ο John Bardeen και ο Walter Brattain συνεργάστηκαν μαζί στη δημιουργία του πρώτου τρανζίστορ, το οποίο άνοιξε το δρόμο στο σημερινό του ηλεκτρονικό διάδοχο που τροφοδοτεί πλέον οποιαδήποτε συσκευή, από οικιακές συσκευές μέχρι τα smartphones και τους υπερυπολογιστές. Το πρώτο επιτυχές πείραμα πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1947, αν και η δουλειά είχε αρχίσει δεκαετίες πριν όταν το FET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου) είχε αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1925. Ύστερα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα εργαστήρια της Bell ήταν αυτά που εργάστηκαν σκληρά και κατασκεύασαν τα πρώτα βασικά θεμέλια για την υλοποίηση λογικών κυκλωμάτων.
Πηγή: Insomnia
Πρόκληση: Πηγαίνετε σήμερα σε ένα κατάστημα με προϊόντα τεχνολογίας όπως είναι ο Γερμανός και το Πλαίσιο και ζητήστε να αγοράσετε ένα μικρό φορητό ραδιοφωνάκι. Όχι γκατζετάκι αναπαραγωγής αρχείων mp3, όχι κινητό τηλέφωνο. Οι πωλητές θα σου ανακοινώσουν φαρδιά πλατιά ότι αυτόνομα ραδιοφωνάκια, τρανζιστοράκια τσέπης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. (δεν πωλούνται). Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 η αγορά ήταν γεμάτη από ραδιοφωνάκια τσέπης με 2 ευρώ τα οποία μάλιστα τα περιοδικά μοιράζανε δωρεάν. Σήμερα σε αναγκάζουν να πάρεις «ολόκληρο το γουρούνι» για να ακούσεις τον αγαπημένο σου σταθμό στην πορεία για τη δουλειά σου ή τη σχολή σου. Τα περισσότερα έξυπνα κινητά αξίας 600 και 700 ευρώ (όπως τα iphone) δεν πιάνουν ραδιόφωνο (εκτός wi-fi) ! Το ipod ενσωμάτωσε αυτή την λειτουργία στην 5η έκδοση του και κοστίζει 160 ευρώ!
(Αυτό το κακόγουστο τραγουδάκι της Μαρινέλλας «Να παίζει το τρανζίστορ» βγήκε το 1978 και προωθήθηκε ως δήθεν απάντηση στην υπέρμετρη πολιτιστική πολιτικοποίηση των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης και στον αντιαμερικανισμό της περίοδου)