Στα δικαστήρια η Δημοκρατία αναστενάζει

(«Δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης», ελαιογραφία του Γκόγια)

Όχι μία, αλλά τρεις δίκες διεξάγονται αύρο στην Ευελπίδων. Και οι τρεις αφορούν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και οι τρεις είναι καθρέφτης του κυβερνητικού αυταρχισμού. Έχουμε και λέμε:

ΔΙΚΗ 1: Στις 9 το πρωί (Kτίριο 7) δικάζεται ο καθηγητής μαθηματικών, μέλος της ΕΕ της  ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Παύλος Αντωνόπουλος με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής και της συμμετοχής σε απαγορευμένη πορεία. «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», τραγουδούσαν χθες η  Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς μπροστά στον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και τους λοιπούς Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς συγγενείς την ώρα που ένας δάσκαλος, που επί 30 και πλέον χρόνια μάθαινε στα παιδιά γράμματα και αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και για τα τον κλάδο του, βρισκόταν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Ας τραγουδήσουν λοιπόν τα χρυσά λαρύγγια της κυβέρνησης το τραγούδι «της δικαιοσύνης ήλιε μνημονιακέ», με χορωδία τους σιδερόφραχτους άνδρες των ΜΑΤ.

Την Πέμπτη πριν αναβληθεί η  δίκη του Π. Αντωνόπουλου, η αστυνομία επιτέθηκε με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους σε ένδειξη αλληλεγγύης και τραυμάτισε στο κεφάλι τον Πέτρο Κωσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , η ΑΔΕΔΥ και άλλες οργανώσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες απευθύνουν κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 10 Γενάρη, στις 9πμ, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτίριο 7).

ΔΙΚΗ 2: Στις 12 το μεσημέρι (Κτίριο 2) δικάζονται 35 συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλαδή όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της,  για τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Οκτώβριο του που έγιναν  ενάντια στις περικοπές των αποδοχών και των μέτρων εξόντωσης που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα. Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί είναι… «ρύπανση του περιβάλλοντος». Για αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει θέσει 6.000-8.000 εργαζόμενους των ΟΤΑ σε απόλυση-διαθεσιμότητα.    Αριστερές και συνδικαλιστικές κινήσεις θα βρίσκονται δίπλα στα διωκόμενα μέλη του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΔΙΚΗ 3: Την ίδια ώρα, στς 12 (Κτίριο 8), δικάζονται η δημοσιογράφος   της ΕΡΤ Εύα Μαυρογέννη και άλλοι έξι αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά του «μαύρου» που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στην αυριανή δίκη είναι ο διορισμένος από τη συγκυβέρνηση ΕιδικόςΔιαχειριστής Γκίκα Μάναλη, αφού εκείνος είχε στραφεί με μήνυση κατά των συλληφθέντων, ισχυριζόμενος ότι προκάλεσαν ζημιές στους πομπούς.

Μήπως η κυβέρνηση, αντί για φυλακές υψίστης ασφαλείας, πρέπει να χτίσει και ακόμα περισσότερα δικαστήρια; Είναι αυτονόητο ότι και οι τρεις δίκες χρειάζονται ισχυρή λαϊκή παρουσία, ώστε να φανεί η αποδοκιμασία της αστυνομοκρατίας και της βιομηχανίας αγωγών και δικών. Ημέρα αυταρχισμού, λοιπόν, αλλά και ημέρα αλληλεγγύης η αυριανή!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αλήθεια, εκτός από το να δίνει συνεντεύξεις σε κανάλια και ραδιόφωνα, εκτός από το να γράφει στο Facebook, εκτός από το να ασχολείται με τη Ραχήλ Μακρή, τον παπα-Σούρα και το αν είναι πολιτικοί κρατούμενοι οι φυλακισμένοι της 17Ν, έχει ασχοληθεί ο Πέτρος Τατσόπουλος με αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα δημοκρατίας; Τον έχετε δει να δείχνει την αλληλεγγύη του σε αγωνιστές που δικάζονται ή σε διαδηλωτές που δέρνονται από τα ΜΑΤ ή σε απεργούς; Σύμφωνοι, κακό πράγμα ο λαϊκισμός, τον οποίο κάνει με τα κρεμμυδάκια ο Πέτρος Τατσόπουλος, αλλά και η απουσία ενός βουλευτή της Αριστεράς από τα καυτά μέτωπα των κοινωνικών κι εργατικών αγώνων δεν τιμά ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο τον συγγραφέα.

Απάντηση