Ομάδα Δράσης 21: Η επιστροφή

Η αλλιώς «Μπάτσοι στα σχολεία: Η ταινία»

‘Ενας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να χωνέψω τον Τζόνι Ντεπ στην αρχή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του στο κατάπτυστο σίριαλ «Ομάδα Δράσης 21»: 21 Jump Street, που πρόβαλε ο ιδιωτικός σταθμός Mega τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του με τεράστια επιτυχία.  Για την εποχή της η σειρά είχε συμπαθητική σκηνοθεσία και χιούμορ αλλά ακόμα και τότε κάποια πράγματα σου κάθονταν στο στομάχι. Ανεπίσημος τίτλος μεταξύ των μαθητών που το παρακολουθούσε ήταν «μπάτσοι στα σχολεία» καθώς θέμα της σειράς ήταν μια ομάδα νεαρών αστυνομικών που χάρη στο νεανικό τους «λουκ» υποδύονταν τους μαθητές,  προσέγγιζαν τους νεαρούς με παραβατική συμπεριφορά και έκαναν ότι είναι φίλοι τους με μόνο κίνητρο να τους καρφώσουν και να τους πιάσουν στα πράσα την κατάλληλη στιγμή.  Φυσικά οι μπάτσοι στα σχολεία δεν απεικονίζονταν ως «κτήνη», έδειχναν να νοιάζονται για τα παιδιά που στέλνουν πίσω από τα κάγκελα σε ένα βαθμό αλλά δουλειά του καταδότη πάνω από όλα.  Ήταν η εποχή λίγο μετά το πρώτο μεγαλειώδες κύμα μαθητικών καταλήψεων το 1991.

Ακόμα ο βιετναμέζος της ταινίας μισούσε τους κομμουνιστές για όσα έκαναν στη χώρα του στον πόλεμο και απεναντίας λάτρευε τις ΗΠΑ για την αποτυχημένη πολεμική εισβολή. Μετά κατάλαβα ότι η σειρά είχε γυριστεί τα τελευταία χρόνια του ψυχρού πολέμου απλά προβλήθηκε στη χώρα μας με κάποια καθυστέρηση καθώς τότε δεν υπήρχαν torrents ή rapidshare.

Πολλά-πολλά χρόνια πέρασαν από τότε. Ο Τζόνι Ντεπ εξελίχθηκε στον κορυφαίο ηθοποιό της γενιάς του, οι υπόλοιποι χάθηκαν στα αζήτητα αλλά ο τίτλος «21 Jump Street» δεν είχε ακόμα πεί την τελευταία του λέξη. Αντί για νέα σειρά οι παραγωγοί έκαναν μια ταινία με νεανικό καστ και πιο έντονα κωμικά στοιχεία. Αποτέλεσμα: Εμπορικός θρίαμβος.  Οι μπάτσοι στα σχολεία επέστρεψαν και βρέθηκαν στην κορυφή του box office.   Αν  τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του Μνημονίου πάρουν χαμπάρι το στόρι ίσως προτείνουν να στείλουμε «μυστικούς μπάτσους που θα κάνουν τους μαθητές» και στα ελληνικά σχολεία για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς.  Το σύνθημα μπάτσοι και όχι βιβλία ταιριάζει στην φιλοσοφία τους.

Απάντηση