Ολυμπιακές απεργίες στη Βρετανία

  Η ταξική εκεχειρία δεν θα θα περάσει!

24ωρη απεργία κήρυξε για την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ο Σύλλογος των υπαλλήλων στις υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων (PCS), οι οποίοι υπάγονται στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

“Επονείδιστη” χαρακτήρισε αυτή την απόφαση η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, υποστηρίζοντας ότι έτσι κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν πολλές χιλιάδες τουρίστες που θα αναμένεται να φτάσουν στη Βρετανία για τους Αγώνες. Την απεργία καταδίκασε ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης των Εργατικών, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιώτες και αστυνομικούς ως απεργοσπάστες.

Και να ‘ταν μόνο οι υπάλληλοι στον έλεγχο διαβατηρίων… Οι σιδηροδρομικοί της East Midlands Trains επίσης ψήφισαν απεργία στη διάρκεια των αγώνων.

Ο PCS είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της Βρετανίας με 250.000 μέλη που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στις περικοπές και τη μείωση των θέσεων εργασίας, ζητούν αυξήσεις μεγαλύτερες του 1% που προτείνει το υπουργείο (ύστερα από δύο χρόνια πάγωμα των μισθών), να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και επίσης εναντιώνονται στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών που έως τώρα ανήκουν στο κράτος.

Η φρασεολογία με την οποία η κυβέρνηση Κάμερον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απεργίας θυμίζει έντονα τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και των κυρίαρχων ελληνικών ΜΜΕ στη διάρκεια των κινητοποιήσεων είτε των λιμενεργατών πέρυσι το καλοκαίρι είτε των συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού που είχαν καταλάβει την Ακρόπολη.

Η ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή της για τους Βρετανούς απεργούς, αφού κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Ωστόσο, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την παρέμβαση κάποιων ανεξάρτητων δημοσιογράφων-σχολιαστών από την Ελλάδα οι οποίοι έχουν και στο παρελθόν μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και έχουν κατακεραυνώσει τις συντεχνίες. Μπορούν, π.χ., να προσκληθεί στη Βρετανία, στα στούντιο του  ΒΒC και άλλων καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, ο Άρης Πορτοσάλτε. Αν δεν μπορεί ο κ. Πορτοσάλτε, μπορεί στη θέση του να πάει ο Γιάννης Πρετεντέρης ή ο Πάσχος Μανδραβέλης ή το δίδυμο Λυριτζής-Οικονόμου… κάποιος, τέλος πάντων, θα βρεθεί να τραβήξει το αυτί στις βρετανικές συντεχνίες που απειλούν να ταλαιπωρήσουν τον τουρίστα… Πρόσφατες, εξάλλου, είναι οι επιδόσεις του Γιώργου Οικονομέα που έκανε ρόμπα τον εκπρόσωπο των αρχαιοφυλάκων της Ακρόπολης επειδή, εφαρμόζοντας ένα κεκτημένο τους δικαίωμα, έκλεισαν τον αρχαιολογικό χώρο δύο ώρες νωρίτερα την ημέρα του μεγάλου καύσωνα, όταν η άσφαλτος και τα μάρμαρα είχαν ανάψει. Όπως εύστοχα παρατήρησε ο Θύμιος Καλαμούκης στην “Ελληνοφρένεια”, είναι εύκολο να κάνεις κριτική από το κλιματιζόμενο γραφείο του…

Αν κάτι ανάλογο θα συνέβαινε στην Ελλάδα θα ακούγαμε τα γνωστά χιλιοειπωμένα νεοαποικιοκρατικής αντίληψης επιχειρήματα. ¨Ότι και καλά μόνο στην ελληνική «Σοβιετία» και σε τριτοκοσμικές χώρες συμβαίνουν αυτά, ότι το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας στο εξωτερικό πλήττεται θανάσιμα.  Μένει να προσθέσουν ότι με τα ρεζιλίκια των συνδικαλιστών δεν θα έχουν μούτρα οι βιομήχανοι και εφοπλιστές μας να εμφανιστούν στις νέες κατοικίες που απέκτησαν πρόσφατα στο Λονδίνο,

Απεργία αποφάσισαν για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του Λονδίνου

One thought on “Ολυμπιακές απεργίες στη Βρετανία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: