Πονάει πάντα η πρώτη φορά

Με πάταγο, με χάχανα και σκωπτικά σχόλια έσκασε η φούσκα της ποταμίσιας «Πρώτης φοράς» ή αλλιώς «Ξανά μετά από χρόνια πολλά».

Το γεγονός ότι τα δύο βίντεο κατέβηκαν από την ιστοσελίδα του Ποταμιού (αν και όχι ακόμα από το youtube) δείχνουν ότι οι ενδοκομματικές αντιδράσεις ήταν οξύτατες και ότι το κόμμα αυτό είναι ένας χάρτινος πύργος ή μάλλον ένας πύργος φτιαγμένος από γυάλινα τηλεοπτικά τραπουλόχαρτα.

Σεξιστικό (από κορίτσι γίνεσαι γυνάικα) ;

Κακόγουστο; Σίγουρα, αλλά αυτοί είναι υποκειμενικοί χαρακτηρισμοί. Κυρίως όμως το βίντεο της «πρώτης φοράς» είναι κλεψιμέικο. Πρόκειται για ασύστολη αντιγραφή (λέξη προς λέξη) της καμπάνιας του Μπάρακ Ομπάμα με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό-σεναριογράφο Lena Dunham (γνωστή από τη μετά-φεμινιστική σειρά του HBO «girls»). To βιντεάκι είχε δεχτεί έντονη κριτική αλλά τελικά κρίθηκε μάλλον επιτυχημένο ενώ μια εκδοχή του είχε παρουσιάσει και η καμπάνια του Πούτιν στη Ρωσία

Αυτό που μετράει δεν είναι τόσο το πολιτικό μήνυμα (που εξαντλείται στην εξύμνηση των ηθικών αρετών του κόμματος-επιβήτορα) όσο το διαφημιστικό. Αν στη θέση της υπονοούμενης σεξουαλικής εμπειρίας, βάλουμε μια άλλη εμπειρία, π.χ., την πρώτη φορά που οδηγούμε αυτοκίνητο ή την πρώτη φορά που κάνουμε διακοπές χωρίς τους γονείς μας ή την πρώτη φορά που αγοράζουμε σπίτι ή κάνουμε ασφάλεια ζωής ή πηγαίνουμε στον οδοντογιατρό, το σπικάζ θα μπορούσε να ήταν το ίδιο. Θέλουμε ένα προϊόν, πολιτικό ή καταναλωτικό, που να το εμπιστευόμαστε, που να το νιώθουμε οικείο, που θα μας παρέχει ό,τι υπόσχεται. Καθαρό με πιστοποίηση ISO.

Το εύρημα της πρώτης φοράς ή της πρώτης φοράς μετά από χρόνια αποχής τινάζεται στον αέρα αν αναλογιστούμε ότι το Ποτάμι ζητά να κατοχυρωθεί συνταγματικά ότι θα γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια!
Το σεξ ή η ψηφοφορία δεν είναι για χόρταση! Μια φορά στα τέσσερα χρόνια είναι αρκετή. Ίσως αυτό είναι το πιο αδύνατο σημείο και των δύο σποτ αφού η Μεγάλη Στιγμή (του σεξ ή της ψήφου) εξ ορισμού αποκλείει την επανάληψή της πριν εξαντληθεί η τετραετία (ό,τι δηλαδή ζητούν οι βενιζελοσαμαράδες)!

Απάντηση