Επικίνδυνοι και ανεπιθύμητοι οι 18άρηδες για το σύστημα εξουσίας

Τον εκλογικό αποκλεισμό περίπου 100.000 νέων που το 2015 μεθοδεύει η κυβέρνηση, παρόλο που ο νόμος σαφώς ορίζει ότι όσοι γεννήθηκαν το 1997 εγγράφονται αυτόματα, χωρίς αίτηση, στους εκλογικούς καταλόγους.

Το πρόσχημα της κυβέρνησης, δηλ. η έλλειψη χρόνου, δεν ευσταθεί καθώς τα στοιχεία γέννησής βρίσκονται ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Πρόκειται για σοβαρή αντιδημοκρατική εκτροπή καθώς η κυβέρνηση τρέμει τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Οι νέοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν από την ήττα της κυβέρνησης αφού ήδη έχουν χάσει ό,τι πιο πολύτιμο για μια αξιοπρεπή ζωή: το δικαίωμα στην εργασία. Ο στίχος του Σαββόπουλου «είμαι δεκαεξάρης σας γ… τα λύκεια» μεταλάσσεται στο «είμαι δεκαοχτάρης, δεν θα μου γαμήσετε άλλο τη ζωή».

ΝΔ: Το κόμμα των φοβισμένων συνταξιούχων

Tα στοιχεία δεν καλύπτουν όλα τα κόμματα αλλά παραμένουν εντυπωσιακά. Το ποσοστό της ΝΔ στους άνω των 55 εκτοξεύεται στο 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται δέκα μονάδες διαφορά στις παραγωγικές ηλικίες (που στον μνημονιακό καπιταλισμό βρίσκονται οι μισοί εκτός παραγωγής).Είναι μελαγχολικό οι 78χρονοι να καταδικάζουν το μέλλον των 18χρονων επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τις ήδη ψαλιδισμένες συντάξεις τους.

ilikia34

 

Συνήγορος του Πολίτη: Υπάρχει λύση και είναι αναγκαία! 

Οι περίπου 100.000 συμπολίτες μας που γεννήθηκαν το 1997 μπορούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές νομικές διέξοδοι, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Η ανεξάρτητη αρχή προτείνει είτε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είτε την έκδοση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω εκλογείς θα ψηφίσουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο. Η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι αναγκαία για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας του κράτους απέναντι στους νέους εκλογείς, τονίζει ο Συνήγορος.  Η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής φανερώνει ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό. Απλά η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τεχνικότητες για να περιορίσει την ήτττα της.

 

ΚΚΕ: Νόμιμη και υλοποιήσημι η λύση. Κάθε καθυστέρηση ή πρόσχημα βαραίνει την κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων» αναφέρει το ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή του το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σημειώνει πως πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς, η οποία είναι και νόμιμη και άμεσα υλοποιήσιμη.Τονίζει πως κάθε καθυστέρηση ή πρόσχημα που θα στερήσει το δικαίωμα της ψήφου για τους νέους εκλογείς βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα δώσει μάχη για να ψηφίσουνοι 18άρηδες»

Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι δεν έχει κριθεί οριστικά το θέμα των 100.000, γεννημένων το 1997, νέων, από τους τους οποίους η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στερεί το δικαίωμα ψήφου, μολονότι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2015.

33
Παλιότερη αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Αυτό τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο» η Δανάη Κολτσίδα, δικηγόρος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες, καθώς και άλλα πρακτικά θέματα της εκλογικής διαδικασίας.

Απάντηση