Απαράδεκτη στοχοποίηση της μονάδας 18 ‘Ανω

Σάκους με… κλεμμένα φέρεται να ανακάλυψαν στην καλύτερη ίσως  «στεγνή»  Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών- Τοξικομανών στο 18 ΑΝΩ.

Το 1993 ξεκίνησε η λειτουργία του 10ου Περιπτέρου ως τμήμα Σωματικής Αποτοξίνωσης το οποίο έπαψε να λειτουργεί το 1997 ενώ από τότε έως σήμερα λειτουργεί εκεί το πρόγραμμα απεξάρτησης αλκοολικών. Η τοξικομανία ως κοινωνικό φαινόμενο,  σύμφωνα με τη φιλοσοφία της μονάδας αντιμετωπίζεται μόνο επεμβαίνοντας στους γενεσιουργούς παράγοντες, στο σύνολό τους. Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη προσέγγιση για τις  μονάδες αποθεραπείας είναι διαφορετική και η συγκεκριμένη μονάδα τους είχε μπει στο μάτι εδώ και καιρό.   Θεωρούμε αδιανόητους, προσβλητικούς  και απαράδεκτους όλους αυτούς τους υπαινιγμούς τη στοχοποίηση και τις κατηγορίες.

Όπως δηλώνουν και οι εργαζόμενοι:

Το 18άνω δαιμονοποιείται και εμφανίζεται ως κέντρο παρανομίας, όπου θεραπευόμενοι τοξικομανείς κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης της 12 Φλεβάρη  ενάντια στο δεύτερο μνημόνιο μετέφεραν «κλοπιμαία» σε ξενώνα της κοινωνικής επανένταξης του 18άνω.

Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρείται να συνδεθεί το έργο της απεξάρτησης με την «υπόθαλψη» από τους θεραπευτές της παραβατικότητας των θεραπευομένων και με την απαξίωση όλων των θεραπευομένων του 18άνω ως «πλιατσικολόγων».

Διαβάστε από το blog των εργαζόμενων:

Την ανακοίνωση των επιστημονικά υπευθύνων των δομών της Μονάδας Απεξάρτησης

Την επιστολή απεξαρτημένων

Τις απαντήσεις των εργαζομένων και εδώ

.

Από την ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος:

Εισαγγελική παραγγελία για έρευνα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχουν προκαλέσει καταγγελίες που αφορούν τον εντοπισμό στη μονάδα απεξάρτησης του νοσοκομείου, σάκων με κλοπιμαία από το πλιάτσικο που ακολούθησε τα επεισόδια της 12ηςΦεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή αναφορά στο θέμα αυτό από τηλεοπτική πρωινή εκπομπή. Το γραφείο Τύπου του ΥΥΚΑ επισημαίνει:
«Μετά από τη διαβίβαση εκ μέρους της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε σε μονάδα του νοσοκομείου και αφού είχαν ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κάθε αρμόδιος φορέας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να προβεί στην άμεση διενέργεια ΕΔΕ με το ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου».
Όλα ξεκίνησαν από έγγραφες καταγγελίες που κατατέθηκαν στον Διοικητή του Ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί. Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας, καταγγελίες νοσηλεύτριας στο πρόγραμμα απεξάρτησης «18 Άνω» ανέφεραν ότι βρέθηκαν στην μονάδα απεξάρτησης μαύρες σακούλες με κλοπιμαία που προέρχονταν από το πλιάτσικο στα λεηλατημένα καταστήματα της Αθήνας . Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η υπεύθυνη του προγράμματος εφέρετο να έχει καλέσει, στη συνέχεια, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να δώσουν όρκο τιμής ότι δεν θα αποκαλυφθεί το περιστατικό.
Η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε την Αστυνομία για την υπόθεση ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθήνας κυρία Ελένη Ράικου διέταξε έρευνα. Πηγές του υπουργείου, επισημαίνουν ότι πέρα από τη συγκάλυψη του γεγονότος, πιθανόν για λόγους επιστημονικών προτεραιοτήτων, όπως σημείωναν, διερευνάται και το ότι ενδεχομένως να επιτρεπόταν, αν και το πρόγραμμα είναι «κλειστό», στους νοσηλευόμενους να βγαίνουν εκτός Ψυχιατρείου, συμμετέχοντας πιθανόν έτσι και στο πλιάτσικο.

.

Απάντηση