Ο χάρτης της απεργίας

Συγκλίσεις και αποκλίσεις παρουσιάζει ο «χάρτης» της απεργίας της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου. Όπως έχει καθιερωθεί, υπάρχουν τρεις συγκεντρώσεις με διαφορετική ώρα καλέσματος, μία της ΓΣΕΕ, μία του ΠΑΜΕ και μία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Το κάλεσμα της ΓΣΕΕ είναι για το Πεδίον Άρεως στις 11 π.μ., όπου θα γίνουν οι καθιερωμένες ομιλίες από τους επικεφαλής των συνδικάτων και έπειτα θα ακολουθήσε πορεία προς τη Βουλή. Αναμένεται κάθε φορά με ενδιαφέρον η συμμετοχή σε αυτή τη συγκέντρωση, αφού ουκ ολίγες φορές έχει εξελιχθεί επεισοδιακά με το γιουχάισμα του προέδρου της συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλου, ενώ τον τελευταίο καιρό όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι δίνουν εκεί το απεργιακό τους ραντεβού.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ ακολουθεί επίσης την πεπατημένη της συγκέντρωσης σε άλλο χώρο και χρόνο, στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. Φέτος, μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ, αρκετά θα είναι τα βλέμματα προς τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ως δείκτη συσπείρωσης μελών και φίλων του κόμματος, όπως ακριβώς έγινε και τη διαδήλωση της ΔΕΘ.

Το κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων δίνει ραντεβού στο Μουσείο στις 10.30 π.μ. Στο σημείο που έγινε συνώνυμο της τάσης για ανεξαρτησία από την επίσημη ΓΣΕΕ, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο συνάντησης της συνομοσπονδίας, θα συνυπάρξουν το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ενδιαφέρον έχει ότι το κάλεσμα του Δικτύου ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους «να ξεπεράσουμε τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)» στην κατεύθυνση να φτιαχτεί μια νέα πλειοψηφία στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα, ένα ρεύμα που όπως τονίζουν «θα διεκδικήσει την πλειοψηφία στους εργαζόμενους και στο λαό και θα αγωνιστεί για την ανασυγκρότησή του κινήματός μας σε ταξική  ανατρεπτική πολιτική κατεύθυνση».

Πάντως, την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, κατω αό το κτίριο της οποίας (Αινιάνος και Πατησίων, πεζόδρομος ΓΣΕΕ) και δίνει ραντεβού με τους δημοσιογράφους για δηλώσεις.

Σημειωτέον, στην απεργία μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όμως, για τη διευκόλυνση των απεργών, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός θα λειτουργήσουν από τις 09.00 π.μ. έως και τις 21.00 μ.μ. και το μετρό θα εκτελέσει τα δρομολόγιά του καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο ΟΣΕ, ο προαστιακός και τα πλοία θα μείνουν ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο.

Καλή απεργία!

Απάντηση