Το τέλος της Britannica

Τέλος εποχής. Όχι μόνο για την εγκυκλοπαίδεια Britannica αλλά για την ίδια την ιστορία του βιβλίου.  Η πιο φημισμένη και παλιότερη αγγλική εγκυκλοπαίδεια του κόσμου ανακοίνωσε ότι διακόπτει οριστικά την έντυπη έκδοση της και πως θα συνεχίσει την λειτουργία της μόνο ψηφιακά. Καληνύχτα Britannica. Στην ιστορική της πορεία από το 1768 η Britannica αντιμετώπισε πολλές αναμετρήσεις και δυσκολίες αλλά δεν διέκοψε ποτέ την έκδοση της. Όμως η  διαμάχη με τη Wikipedia ήταν χαμένη εκ των προτέρων.

Ναι, η Britannica διατηρεί τη φήμη της ως αξιόπιστο εργαλείο έρευνας και σε κάθε περίπτωση παραμένει πιο αξιόπιστη από τα wiki.  Όμως ακόμα και οι καλύτεροι συγγραφείς του κόσμου δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γνώση και την εργασία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με όλα τα λάθη και τους περιορισμούς τους.  Παρά τις ανακρίβειες η Wikipedia προσφέρει τέτοια απίστευτη λεπτομέρεια, πλούτο και άμεσες πληροφορίες σε κάθε θέμα που δεν μπορεί να αγγίξει καμία παραδοσιακή εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο. Ίσως η… Σοβιετική. Αλλά και αυτή άλλαζε μετά από κάθε συνέδριο του ΚΚΣΕ ανάλογα με τις αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση της Britannica σκορπίζει μια θλίψη ανάμεικτη με νοσταλγία. Αν και ξέραμε ότι αυτή η μέρα θα ερχόταν.  250 χρόνια η έκδοση της Britannica δεν είχε διακοπεί ποτέ.  Δεν ξέρουμε αν η εξήγηση ότι απλά το χαρτί έκανε τον κύκλο του είναι επαρκής ή αν έχει έρθει ένας χειμώνας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του.

Διαβάστε περισσότερα στα Reuters

Απάντηση