Το πολυνομοσχέδιο πέρασε με απώλειες για τη μαύρη συγκυβέρνηση
Καταρχήν και κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το πολυνομοσχέδιο. Με διαδικασίες-εξπρές που συνιστούν παρωδία και εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας οι βουλευτές «διάβασαν», «συζήτησαν» και ψήφισαν με διαδικασίες εξπρές ένα πολυνομοσχέδιο 200 πυκνογραμμένων σελίδων. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί και κάνει κουρελόχαρτο τους κανονισμούς της βουλής απορρίπτοντας τη συζήτηση της πρότασης μομφής που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καθώς η κυβέρνηση την απέρριψε με αμφισβητούμενη ερμηνεία των κανονισμών αφού αρχικά αποδέχτηκε την πρόταση μέσω του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του οποίου ο ρόλος είναι να εκφράζει τις θέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όταν αυτός είναι απών (όπως χθες). Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη βουλή μόνο για να ψηφίσει.
Απώλειες για τη συγκυβέρνηση στην ψηφοφορία επί των άρθρων για την χρηματοδότηση των τραπεζών, την χαλάρωση των όρων και της διάρκειας ζωής του νέου «φρέσκου γάλακτος» ή χαμηλής παστερίωσης, την αναδιάρθρωση της φαρμακευτικής αγοράς κλπ. Νικήτας και Απόστολος Κακλαμάνης και Γιώργος Παπανδρέου ήταν οι παράπλευρες απώλειες αυτή τη φορά για το μνημονιακό στρατόπεδο το οποίο ωστόσο απέδειξε ότι έχει ακόμα αρκετές εφεδρείες και «λίπος για κάψιμο» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αυτό φάνηκε τόσο με την επαναφορά των «ανεξάρτητων» και «αντιμνημονιακών για μια μέρα» Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη -που καταψήφισαν το προηγούμενο πολυμοσχέδιο- όσο και με την απουσία από την ψηφοφορία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου που διαφώνησαν με την απόφαση του Κουβέλη να καταψηφίσει τα μέτρα. Δεκανίκια του συστήματος άλλωστε υπάρχουν αρκετά στην κοινοβουλευτική δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ, σε ακραία ανάγκη και της Χρυσής Αυγής πρόθυμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αν χρειαστεί.
Ψήφισαν 288 βουλευτές εκ των οποίων στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου 152 ναι, 135 όχι και ένας παρών, στο άρθρο 2 151 ναι, 136 όχι και ένας παρών, το άρθρο 3 και η τροπολογία 1322 ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, όπως και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο.
Στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου ο υποψήφιος στο δήμο της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ ψήφισε παρών στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και διαγράφηκε από τη ΝΔ, στηρίζοντας ωστόσο τη μνημονιακή πολιτική στο δεύτερο άρθρο (που θα έπαιρνε σε αντίθετη περίπτωση μόλις 150 ψήφους).
«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού» τόνισε μετά τη διαγραφή του, και πρόσθεσε ότι δεν νομοθετεί με εντολή της τρόικας.» (κάτι που έχει κάνει πάντως στο παρελθόν αρκετές φορές). Στην ανακοίνωση του μιλάει για καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας –της κύριας εκλογικής του βάσης στην Αθήνα-, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις).
Πιο πολυσυζητημένη είδηση της ημέρας ήταν η καταψήφιση από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργου Παπανδρέου του άρθρου 2 για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ψήφισε «παρών».
Σύμφωνα με τις διαρροές ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη που ακολούθησε ήταν έξαλλος και εξέφρασε την πρόθεση να διαγράψει και τους δύο αλλά μεταπείστηκε από τους συμβούλους ότι διαγραφή του «παιδιού της αλλαγής» σηματοδοτεί νέα διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και πως ένα κόμμα σε κατάσταση διάλυσης που βρίσκεται στο όριο της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιορίστηκε να εκφράσει την αποδοκιμασία του στη στάση του ΓΑΠ τον οποίον κατηγορεί για υποκρισία και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια.
Διαβάστε ρεπορτάζ της pandiera.gr και του 902.gr από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα κατά των νέων μέτρων