Τοκογλυφικούς όρους έχει το δάνειο της Ελλάδας

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα 

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τϋπο

του Γ. Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τϋπο

 

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ αν στους ελέγχους της Τρόικα η χώρα μας δεν επιτύχει να λάβει μια δόση λόγω μη συμμόρφωσης στο Μνημόνιο, τότε θα χρεώνεται και με πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης στις υποχρεώσεις της. Τοτε αντί να πάρει τα λεφτά της δόσεως, θα πληρώνει και ποινή, επιστρέφοντας ένα ποσό που υπολογίζεται με επιτόκιο 2% ετησίως (200 μονάδες βάσης) επί της τελευταίας δόσης που είχε ως τότε εισπράξει.
Αρχικά τα λεφτά των δανείων θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και αυτό συμφωνήθηκε για λόγους «εθνικής αξιοπρέπειας» (αντί για κλειστό λογαριασμό σε ξένη τράπεζα), στη σύμβαση υπάρχει όρος που προβλέπει την αντικατάσταση του λογαριασμού που ανοίχτηκε στην ΤτΕ, με άλλον που τυχόν κριθεί απαιτητός στο μέλλον.

Από τα 109 δισ. ευρώ πάντως, μόνο τα 61 δισ. είναι νέο δάνειο (επιπλέον 24  είναι υπόλοιπα του πρώτου Μνημονίου ενώ άλλα 24 δισ. είναι τα χρήματα που συμφωνήθηκαν την 1.3.2012 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Και από αυτά όμως στη χώρα θα εισρεύσουν αρκετά ολιγότερα, καθώς θα παρακρατούνται τα διάφορα έξοδα, δαπάνες και τόκοι…

Επιπλέον, όπως επεσήμανε από χτες βράδυ το protothema.gr, προβλέπεται ότι για κάθε εκταμίευση θα πρέεπι η χώρα να είναι συνεπής με όλες της τις υποχρεώσεις.

Αν, δε, συμβεί το αντίθετο, το Ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ – EFSF) μπορεί να ακυρώσει μέρος ή και όλο το δάνειο και τα ποσά να καταστούν ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά.

Σε περιπτώσεις, δε, καθυστερήσεων προβλέπονται πανωτόκια, ενώ από το ποσό της κάθε δόσης, πρώτα θα καλύπτονται τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αμοιβές, τόκοι υπερημερίας και στη συνέχεια θα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας.

Η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στις 19 Μαρτίου, ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν μια μέρα μετά.

Απάντηση