Στ. Θεοδωράκης: Να είσαι αντικαπιταλιστής είναι «βόλεμα, κουλ, ησυχία».


Ενώ όσοι είναι με τις τράπεζες, τους εφοπλιστές και την τρόικα κάνουν επανάσταση;

του Πρωταγωνιστή Σταύρου Θεοδωράκη

Ο «αρχηγός» λοιπόν προτείνει:

-Εκλογές σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε 4 χρόνια. Παρόμοια διάταξη έχει το σουηδικό Σύνταγμα.

-Οι βουλευτές να είναι 200 και να εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες. Ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας 12 έτη.

-Ασυμβίβαστο της βουλευτικής και της υπουργικής ιδιότητας.

-Κανένας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής αν δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 χρόνια εργασίας σε οποιονδήποτε – μη πολιτικό – χώρο.

-Κατάργηση οποιασδήποτε σύνταξης χορηγείται λόγω θητείας σε αιρετό αξίωμα (προέδρων Δημοκρατίας πρωθυπουργών, βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, συνδικαλιστικών στελεχών).

-Μικρούς και δίκαιους φορολογικούς συντελεστές και δρακόντειες ποινές για τη φοροδιαφυγή – κατά το αμερικανικό πρότυπο.

-Ασυλία σε όποιον καταγγείλει χρηματισμό κρατικού λειτουργού.

-Οι τοπικές κοινωνίες, κατά το ελβετικό πρότυπο, να αποφασίζουν πού θα «επενδύονται» οι φόροι που πληρώνουν.

-Η Παιδεία χαράσσεται και διοικείται από 7μελή επιτροπή «σοφών» στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι, οι δύο εκ των οποίων θα πρέπει να είναι καθηγητές σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

-Προβλέπονται αριστεία για τους καινοτόμους μαθητές και εκπαιδευτικούς και αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

Αυτές είναι οι δέκα θέσεις του νέου «αρχηγού». Η ομιλία του βέβαια, στη συνδιάσκεψη, ήταν πολύ μεγαλύτερη – ήταν πάνω από 5.000 λέξεις – αλλά αυτές ήταν οι θέσεις που ξεχώρισαν. Απλές και συγκεκριμένες. Δεν είμαι βέβαια σύμφωνος σε όλες – «διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι» ποιοι είναι; ο Κριαράς ή ο Πελεγρίνης;-  έχουν όμως ενδιαφέρον. Και καλό θα ήταν και οι άλλοι «αρχηγοί» να μιλήσουν το ίδιο συγκεκριμένα αυτή την εποχή. Και οι δημοσιογράφοι να απαιτήσουμε και εμείς, συγκεκριμένες απαντήσεις. Να σταματήσουμε πια τα ευχολόγια και τις γενικότητες. Μπλα μπλα Δημοκρατία μπλα μπλα Ανάπτυξη. Μπλα μπλα Μνημόνιο μπλα μπλα αντιμνημόνιο. Μπλα μπλα Φιλελευθερισμός μπλα μπλα Σοσιαλισμός.  Άλλωστε παραφράζοντας τον Πλαντί –τον γελοιογράφο της Le Monde – θα έλεγα ότι «όλοι  αντικαπιταλιστές είμαστε, είναι βολικό, κουλ, ησυχία, βόλεμα». Η κρίση όμως απαιτεί λύσεις. Να φτιάξουμε λοιπόν  μια λίστα με τα 100 πράγματα που μας απασχολούν, αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας και πάνω σε αυτά να κινηθεί «υποχρεωτικά» ο προεκλογικός αγώνας. Το αντέχουν οι «αρχηγοί». Ή για να είμαι πιο ειλικρινής το αντέχουν οι πολίτες;

ΥΓ. Για να μην σας παρασύρω σε λάθος συμπεράσματα  σας ενημερώνω ότι οι παραπάνω θέσεις εκφράστηκαν από τον ιδρυτή της νέας πολιτικής κίνησης  «Δημιουργία Ξανά», Θάνο Τζήμερο. Την Κυριακή έγινε στην Αθήνα η πρώτη συνδιάσκεψη της νέας κίνησης, με την συμμετοχή  800 μελών από όλη την Ελλάδα (οι οποίοι πλήρωσαν και 10 ευρώ «είσοδο», για να βγουν τα πρώτα έξοδα του «κόμματος»). Η συνδιάσκεψη δεν καλύφθηκε από κανένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό Μέσο.

Απάντηση