Ρομπερτ Φισκ: Ένας μαχητής της αλήθειας

Ο Ρόμπερτ Φισκ για τις «λέξεις της εξουσίας»

 

Σε μια διάλεξη που έδωσε πριν δέκα χρόνια, ο κορυφαίος δημοσιογράφος και συγγραφέας  Ρόμπερτ Φισκ, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή, προειδοποιεί τους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ σε πολεμικές ζώνες να «μη χρησιμοποιούν τις λέξεις της εξουσίας». Η ομιλία αυτή δόθηκε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε το Αλ Τζαζίρα.  Μεταξύ άλλων, ο Φισκ είπε:

 

«…η πιο επικίνδυνη πλευρά του νέου σημασιολογικού μας πολέμου, δηλαδή η χρήση των λέξεων της εξουσίας (αν και δεν πρόκειται περί πολέμου καθώς σε μεγάλο βαθμό έχουμε παραδοθεί) είναι ότι μας απομονώνει από τους θεατές και τους αναγνώστες μας, οι οποίοι δεν είναι ανόητοι. Σε πολλές περιπτώσεις καταλαβαίνουν τις λέξεις καλύτερα απ’ ό,τι εμείς. Επίσης καταλαβαίνουν την Ιστορία. Ξέρουν ότι πνίγουμε το λεξιλόγιό μας μες στη γλώσσα των στρατηγών και των προέδρων, με τις λεγόμενες ελίτ, από την αλαζονεία των ειδικών του Ινστιτούτου Brookings ή εκείνων της Rand Corporation… Έτσι έχουμε γίνει κομμάτι αυτής της γλώσσας».

 

Kάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι, δεν χρησιμοποιούν απλώς μεμονωμένες λέξεις από το λεξιλόγιο της εξουσίας, αλλά αναμεταδίδουν αμάσητες τις υποδείξεις της, όπως συνέβη πρόσφατα με το Πρώτο Θέμα και το Capital, που δημοσίευσαν ατόφιο το no paper τoυ Μαξίμου.

 

Στην ίδια διάλεξη, ο Φισκ είχε επισημάνει ότι «δεν διαβάζουμε, σερφάρουμε στις σελίδες». Και συμβούλευε «…πάψετε να χρησιμοποιείτε τη Wikipedia. Διαβάζετε βιβλία, πραγματικά βιβλία με χάρτινες σελίδες, πράγμα που σημαίνει βαθιά ανάγνωση. Και κατά προτίμηση βιβλία Ιστορίας».

 

Ο Ρόμπερτ Φισκ δεν ήταν απλώς ένας βετεράνος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, ούτε απλώς ένας εκπρόσωπος της δημοσιογραφίας της παλιάς σχολής. Ήταν ένας μαχητής της αλήθειας και είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν αλήθειες της παλιάς ή της νέας σχολής.

Απάντηση