Πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών στη Μαδρίτη

Με άσχημο για τους διαδηλωτές τρόπο ξεκίνησε η παρατεταμένη αυτή απεργία στον ευρωπαϊκό Νότο, που μέσα σε λίγες ώρες εξαπλώνεται από την Ιβηρική στη δική μας χερσόνησο. Το γύρο του κόσμου έκαναν τα πρώτα πλάνα από τις σκληρές συγκρούσεις Ισπανών διαδηλωτών στη Μαδρίτη με αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χιλιάδες ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Neptune, λίγα μέτρα μακριά από το Μουσείο El Prado στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το ισπανικό κοινοβούλιο. Το μήνυμά τους πανευρωπαϊκό: Basta! Φτάνει!

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν εντυπωσιακή, καθώς αναφέρεται ότι επιστρατεύθηκαν κινητά εμπόδια, φορτηγά και περισσότεροι από 1.500 άνδρες των ισπανικών ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί έριξαν πλαστικές σφαίρες και χτύπησαν διαδηλωτές με κλομπ, αρχικά καθώς τους μεμονωμένους  συγκεντρωμένους που προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό και έπειτα όλους τους συγκεντρωμένους, με προφανή στόχο να «καθαρίσουν» την πλατεία.

Δυστυχώς, κάθε ομοιότητα της τακτικής αυτής με τους Έλληνες αστυνομικούς, καθώς επιχειρούν στο Σύνταγμα, δεν είναι καθόλου συμπτωματική… Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας, τουλάχιστον 15 συνελήφθησαν και 6 είναι τραυματίες.

Η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη νέα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2013. Για φέτος η Ισπανία υπολογίζει να καταγράψει ύφεση περί το 2%, την ώρα που η ανεργία καλπάζει στο 25%.

Απάντηση