Ο «Σουλεϊμάν» και το ευρώ

Μισθούς Βουλγαρίας και θεάματα Τουρκίας φαίνεται ότι μας επιφυλάσσει το ευρωπαϊκό μνημονιακό μας μέλλον, αφού οι τουρκικές σαπουνόπερες έδωσαν δυναμικό «παρών» στο καλοκαιρινό πρόγραμμα τριών ιδιωτικών καναλιών (Μέγκα, Αντέννα, Άλφα). Για τον άρτο, ας μη συζητάμε…

Από την περασμένη Δευτέρα το ανατολίτικο τηλεοπτικό μενού εμπλουτίστηκε με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή (Αντέννα). Πρόκειται για μια «ιστορική σαπουνόπερα», με κεντρικό ήρωα τον σουλτάνο που κυβέρνησε επί 46 χρόνια, τον 16ο αιώνα και έμεινε στην ιστορία λόγω των στρατιωτικών του κατακτήσεων αλλά και του μεταρρυθμιστικού εκπολιτιστικού του έργου στο εσωτερικό της χώρας του. Όμως ο Σουλεϊμάν διεκδικεί μια θεσούλα και στην τηλεοπτική ιστορία της ευρύτερης περιοχής, κυρίως σαν ακαταπόνητος εραστής, αφού η προπαγάνδα υπέρ της οθωμανικής αυτοκρατορίας έρχεται δεύτερη. Την πρώτη θέση την κατέχουν οι σέξι και δολοπλόκες χανούμισσες. Πέρσι το χειμώνα, όταν άρχισε η προβολή του Σουλεϊμάν στην Τουρκία, οι πιο σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές και εθνικιστές αντέδρασαν δυναμικά, ενώ τη σειρά επέκρινε δημόσια και ο Ερντογάν.
Ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα. Στο διαδίκτυο πληθαίνουν οι αναρτήσεις «πατριωτών» που μιλούν για πολιτιστική άλωση της Ελλάδας από την Τουρκιά, για απόπειρα «επανοθωμανοποίησης» της χώρας, για «γραικύλους» τηλεθεατές και καναλάρχες κ.λπ., ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές που ζητούν τη διακοπή προβολής του Σουλεϊμάν.
Είναι αυτονόητο ότι η αύξηση στις εισαγωγές τουρκικών σειρών οφείλεται σε οικονομικούς λόγους. Οι σαπουνόπερες της γειτονικής χώρας είναι πολύ πιο φτηνές από ό,τι οι ελληνικές παραγωγές (που έχουν παγώσει), ενώ το ελληνικό κοινό τις βλέπει με βουλιμία. Με εξαίρεση τις αμερικανικές αστυνομικές σειρές τύπου CSI, Nόμος και τάξη κ.λπ., τα δυτικά τηλεοπτικά προϊόντα μάς αφήνουν αδιάφορους, ακόμα και όταν πρόκειται για τα καλύτερα δείγματα του είδους. Αντίθετα, τα τουρκικά σιρόπια σαρώνουν στην Ελλάδα, όπως και γενικότερα στον βαλκανικό και μεσανατολικό κόσμο. Η Βουλγαρία, η FYROM, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κόσοβο, ο Λίβανος συγκαταλέγονται στους καλύτερους πελάτες των τουρκικών σειρών μυθοπλασίας.
Ο Έλληνας, λοιπόν, θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ, όχι όμως να αναγκαστούμε να βλέπουμε και παραγωγές του BBC ή της γαλλικής τηλεόρασης. Αυτό το μαρτύριο δεν θα το αντέξουμε!

 

της Μαριάννας Τζιαντζή

Απάντηση