Νέα Κίνηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία

Τα γεγονότα στο Βελβεντό Κοζάνης, μετά τη σύλληψη των τεσσάρων κατηγορουμένων για τρομοκρατία και τους οφθαλμοφανείς βασανισμούς που διέπραξαν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Κίνησης Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια.

Όπως τονίζουν τα στελέχη της Κίνησης, «σκοπός της είναι καταρχάς η ενημέρωση και η καταγγελία των όσων συμβαίνουν στα αστυνομικά τμήματα, τις φυλακές, τα κέντρα κράτησης και στους δρόμους της Ελλάδας αλλά και η καταγραφή, η επιτόπου παρέμβαση και η δημοσιοποίηση κάθε περίπτωσης βασανισμού από τα αστυνομικά όργανα».

Στην Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια συμμετέχουν φορείς, οργανώσεις δικαιωμάτων και άτομα (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Act Up, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κ.ά.).

Η πρώτη συνέντευξη τύπου της Κίνησης θα δοθεί την Τρίτη 9 Απρίλη, ώρα 12:00 στο κτίριο της ΕΑΤ ΕΣΑ, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας. Θα μιλήσουν οι εξής:

Παύλος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος, βασανισθείς στη διάρκεια της Χούντας.
Δημήτρης Κατσαρής, δικηγόρος στην υπόθεση των 15 συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας.
Γιάννης Μπουρζούκος, Πατέρας ενός από τους συλληφθέντες στον Βελβεντό Κοζάνης.
Αχμάτ Μοραντί, Πρόσφυγας ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια από την ελληνική αστυνομία.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από φορείς και οργανώσεις δικαιωμάτων, ενώ θα παρουσιαστεί κείμενο ενάντια στα βασανιστήρια το οποίο υπογράφεται από πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Απάντηση