Μέγα πλήθος, μίντιουμ πάθος, μάξιμουμ καταστολή

 

Πολλή ζέστη, πολύς κόσμος, πάνω από εκατό προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις, σε μια μαζική διαδήλωση που χτυπήθηκε άγρια από χημικά, και διαλύθηκε σε χρόνο πολύ μικρότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς για το μέγεθος της.

 

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον όγκο, αλλά η κεφαλή της πορείας πλησίαζε στο Σύνταγμα, όταν το τέλος ήταν ακόμα στο Μουσείο γύρω στις 13.00 το μεσημέρι. Το ΚΚΕ είχε ήδη ψεκάσει, σκουπίσει και τελειώσει, στην κεφαλή της πορείας ήταν τα μεγάλα συνδικάτα των ΔΕΚΟ,  εργαζόμενοι του πολιτισμού με ένα φέρετρο, και ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ στην ουρά της πορείας ήταν η νεολαία και τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο μπροστά βρισκόταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  μετά τα πολυπληθή και καλά περιφρουρημένα μπλοκ των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων (σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς, πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕΤ).  Μαχητικά ήταν τα φοιτητικά μπλοκ που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα άγρια.

 

Μεγάλη συμμετοχή και παλμό είχαν τα μπλοκ των καθηγητών με πορτοκαλί πλακάτ που έκαναν θόρυβο λειτουργώντας ως βεντάλιες-ροκάνες, ενώ ιδιαίτερα αθυρόστομο ήταν σωματείο εργαζομένων στις συγκοινωνίες  με σύνθημα «δεν σας παρακαλάμε γαμ..ντας θα σας πάμε» και ηχητική υπόκρουση  το «Οταν γυρίσω θα τους γαμ..σω» από το άσμα «Καραϊσκάκης» που τραγουδάει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 

Παρά την βερμπαλιστική επίδειξη τεστοστερόνης, τελικά την πορεία την πήγαν καροτσάκι τα ΜΑΤ με αθρόα ρίψη δακρυγόνων, με αφορμή μικρού μεγέθους σύγκρουση στο γνωστό σημείο στην Όθωνος.

Η ανταποκρίτρια του Μάο δεν είχε οπτική επαφή με το σημείο της έντασης ώστε να επιχειρήσει αποτίμηση της κατάστασης, γεύτηκε όμως την κάψα των δακρυγόνων, που έπεφταν σωρηδόν ενώ τα οργανωμένα μπλοκ έφευγαν τροχάδην από τη Βουλή προς τα Προπύλαια.

 

Η πορεία κόπηκε στα δύο, με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποκοπείς στη Σταδίου στο ύψος της Κοραή ενώ η υπόλοιπη πορεία αποχωρούσε από την Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της υποχώρησης γίναμε μάρτυρες επανηλειμένων «ντου» των ΔΙΑΣ με κλομπ και ξύλο χαμηλά προς την Ομόνοια, και βίαιες προσαγωγές πολιτών στη Σόλωνος και Ιππποκράτους και σε άλλα σημεία.

 

Μετά τα δακρυγόνα και το κυνηγητό είδαμε και τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν τελευταία και ειρηνικά με συνθήματα για Αθήνα-Μαδρίτη-Βαρκελώνη και ανατροπή, αφού πρώτα τα ΜΑΤ είχαν σκουπίσει, κυνηγήσει και ραντίσει όλη την άλλη πορεία.

 

Λίγο πριν τη δεύτερη βροχή από χημικά αντιεξουσιαστικό μπλοκ  «αφόπλισε» άγαρμπα μοναχικό παππού-κλοσάρ με πελώριο κοντάρι-ελληνική σημαία, αφήνοντάς τον  να οδύρεται παραιτημένα για την απώλεια του εθνικού πανιού που κόστισε 15 ευρώ και του πανύψηλου κονταριού που άγγιζε τα καλώδια του τρόλεϊ.

 

Κατά τα άλλα, παρά τον εντυπωσιακό όγκο της πορείας, ήταν έντονο το μούδιασμα και η έλλειψη συντονισμού, κάτι που φάνηκε στον τρόπο που ο κόσμος σκόρπισε χύμα, χωρίς διάθεση γενικής σύγκρουσης ή επανασύνταξης. Με πορείες μαζικές μεν αλλά γάμους του καραγκιόζη από πλευράς στρατηγικής, και επετειακές απεργίες ντουφεκιές δεν ανατρέπεται όχι το Μνημόνιο, αλλά ούτε καν μερικά μέτρα. «Η Ανατροπή δεν είναι εκπομπή», έλεγε το σύνθημα αλλά δυομιση χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο δεν αρκούν τα περί ανατροπής συνθήματα – είτε της αντικαπιταλιστικής είτε της wannabe κυβερνώσας αριστεράς  – για να φέρουν ανάποδα τη συνθλιπτική κατάσταση. Ετσι αντί για το άρωμα της ανατροπής, μένεις με τη μυρωδιά των δακρυγόνων, και το θλιβερά γνώριμο συναίσθημα άλλης μιας μάχης που δώθηκε μισή.

Το άλλο μισό, του ποτηριού και του ουρανού που χαράζει κόκκινος, δεν μας περιμένει στο επόμενο «ορισμένο» από τους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ απεργιακό ραντεβού, αλλά κρίνεται καθημερινά, στους δρόμους, στις γειτονιές, σε κοινούς αγώνες μεταναστών και ντόπιων ενάντια στους φασίστες, σε εργατικά κινήματα σε κάθε χώρο της δουλειάς, της αναπαραγωγής,  της ανα-δουλειάς που λέγεται ανεργία κι αγγίζει πολύ περισσότερους από το  1,2 εκατομμύρια των επίσημων δεικτών.  Κι όπως πολύ πετυχημένα έγραφαν τα πλακάτ των ανέργων του πολιτισμού:  οι άνεργοι δεν απεργούμε «Ανεργούμε». Το επόμενο βήμα είναι να αυτενεργούμε συλλογικά, μαζικά, συντονισμένα, χωρίς πισωγυρίσματα και αναθέσεις.

 

Άφρο 4 mao.gr 

 

 

Τις φωτογραφίες τις αλιεύσαμε από το facebook, αργότερα θα δημοσιεύσουμε το δικό μας φωτογραφικό άλμπουμ.


Απάντηση