Κουίζ με αφορμή τη Χαλυβουργία: Είστε παραγωγικός ή μη;

KOYIZ:  Tι είστε, παραγωγικός ή μη παραγωγικός; Για να το μάθετε, θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε το σημερινό σχόλιο της δημοσιογράφου Στέλλας Αλαφούζου στο protagon.gr με τίτλο “Το “Δεν θα περάσει””

 

Στην αρχή ήταν «Δεν θα περάσει ο φασισμός». Ύστερα ο φασισμός έφυγε και έμεινε μόνο του το «Δεν θα περάσει». Κάπως έτσι η αγαπημένη ατάκα των επαναστατημένων «κάτι» έγινε ό,τι πιο φασιστικό μπορούσε να πει κανείς κατά τις διεκδικήσεις του, όσο αριστερός κι αν ήταν.

 

Οι εξελίξεις στη Χαλυβουργία με έκαναν να σκεφτώ ότι είναι ίσως η ώρα, το «Δεν θα περάσει» να αλλάξει χέρια. Η εντολή του Πρωθυπουργού να ανοίξει το εργοστάσιο για όσους θέλουν να εργαστούν, δείχνει ότι επιτέλους κάποιος υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην εργασία όπως πρέπει να είναι. Οι απολύσεις –όχι μόνο στη Χαλυβουργία- είναι χωρίς αμφιβολία η κακή πραγματικότητα. Η καλή είναι ότι θα υπάρχουν πάντα παραγωγικοί άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν. Που μπορούν να απαντήσουν στους μη παραγωγικούς. Σ’ εκείνους που με τον τρόπο τους μας έφεραν όχι εδώ αλλά κάπου εδώ. [Οι υπογραμμίσεις δικές μας.]

 

Δεν φταίνε οι μη παραγωγικοί για όλα, φταίνε και οι υπερδραστήριοι της πολιτικής πραγματικότητας, οι υπερδραστήριοι στα μπλόκα, αυτοί που πάνε σετάκι με τα «κεκτημένα» δικαιώματά τους και άλλοι. Αλλά αυτή θα είναι -ελπίζω όχι για πολύ ακόμα- η « μια άλλη ιστορία», που θα συζητάμε σαν γενική αλήθεια όπως «η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο». Σαφώς «η Γη γυρίζει και γύρω από τον εαυτό της», αλλά τούτη είναι η άλλη μισή γενική αλήθεια που δεν βαριέσαι κι αν την παραλείψουμε αφού έχουμε ήδη πει την άλλη μισή…

 

Απαντήσεις στο κουίζ

 

Αν, λοιπόν, θέλετε να δουλέψετε με μειωμένο μισθό σε μια από τις πιο σκληρές και ανθυγιεινές εργασίες, αδιαφορώντας για το αν ο εργοδότης σας έχει απολύσει τον έναν στους τρεις συναδέλφους σας, τότε είστε παραγωγικός Έλληνας.

 

Αν είστε πρόθυμος να διαβείτε την πύλη του εργοστασίου ή του κτιρίου των γραφείων σας με την προστασία των γκλομπ και των χημικών των ΜΑΤ, τότε είστε παραγωγικός Έλληνας.

 

Αν ανήκετε στους “υπερδραστήριους της πολιτικής πραγματικότητας”, τότε είστε μη παραγωγικός Έλληνας. Αν πάτε “σετάκι με τα “κεκτημένα” δικαιώματά σας”, τότε επίσης είστε μη παραγωγικός. Αν αυτές οι νεόκοπες πολιτικές κατηγορίες σάς φαίνονται ασυνάρτητες, τότε διαθέτετε μη παραγωγικό εγκέφαλο.

 

Ο “παραγωγικός” άνθρωπος δεν ρωτάει, μόνο συμμορφώνεται. Για παράδειγμα, δεν τον ενδιαφέρουν τα πεζά νούμερα, όπως ποιο είναι το μεροκάματο ενός χαλυβουργού ή ποια ήταν η ετήσια παραγωγή του εργοστασίου του Ασπρόπυργου ή τι σημαίνει χυτήριο. Το ίδιο κάνει και ο παραγωγικός Τύπος που, με λιγοστές εξαιρέσεις, έχει αγνοήσει τα λεγόμενα “πραγματολογικά στοιχεία”, δηλαδή το γιατί οι συγκεκριμένοι εργάτες απεργούν.

 

Προφανώς η λέξη “απεργοσπάστης” πρέπει να διαγραφεί από τα λέξη και στη θέση της να μπει η λέξη “παραγωγικός”. Είναι και αυτή η λέξη ένα κατάλοιπο του παρελθόντος στο οποίο θα δώσουν αποφασιστικό τέλος η κυβέρνηση Σαμαρά, οι εισαγγελείς, τα ΜΑΤ και τα παραγωγικά ΜΜΕ.

 

 

 

One thought on “Κουίζ με αφορμή τη Χαλυβουργία: Είστε παραγωγικός ή μη;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: