ΗΠΑ: Σερίφης ενώνεται με τους διαδηλωτές, απίστευτο και όμως αληθινό

 

Μοιάζει με σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά συνέβη στ’ αλήθεια. Ενώ σε πολλές αμερικανικές πόλεις η αστυνομία και η Εθνοφρουρά επιχειρούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες, χθες ένας σερίφης στην πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν, μπροστά στους διαδηλωτές διατάζει τους άντρες του να βγάλουν τα κράνη τους και να πετάξουν κάτω τα κλομπ τους. Το ίδιο κάνει κι αυτός, συζητά με το πλήθος και στη συνέχεια συμμετέχει στην πορεία διαμαρτυρίας φωνάζοντας κι αυτός συνθήματα. Χειραψίες, αγκαλιές, άφθονα χάι φάιβ και τα σέλφι πέφτουν σύννεφο.

 

Δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση που δεν οφείλεται στην «καλή κρυφή καρδιά» των μπάτσων αλλά στην τεράστια πίεση που ασκεί το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Εξάλλου το Φλιντ δεν είναι μια τυχαία πόλη. Το θυμόμαστε από τον «Ακήρυχτο Πόλεμο» του Μάικλ Μουρ. Πρόκειται για μια πόλη 95.000 κατοίκων, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του Ντιτρόιτ. με έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στις ΗΠΑ εξαιτίας του λουκέτου που μπήκε στις αυτοκινητοβιομηχανίες της περιοχής. Όπως βλέπουμε στο βίντεο, οι διαδηλωτές είναι μαύροι… και ο σερίφης Κρις Σγουάνσον λευκός.

 

Απάντηση