Ο Ζίζεκ και το ΚΚΕ. Αναζητώντας τους ζωντανούς

«Οι ψευδο-ριζοσπαστικοί επικριτές σας σας λένε ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη ώριμη για μια πραγματική κοινωνική αλλαγή. Ότι αν αναλάβετε τώρα την εξουσία, απλώς θα βοηθήσετε το σύστημα, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό. Νομίζω ότι αυτό σας λένε οι άνθρωποι από το ΚΚΕ, που είναι το κόμμα των ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι ζωντανοί, επειδή ξέχασαν να πεθάνουν.»

Σλαβόι Ζίζεκ

«Αφήστε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους»

Ιησούς Χριστός

Ο πολύ αξιόλογος –κατά τα άλλα- σλοβένος φιλόσοφος στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι ντρέπεται που δεν μιλάει Ελληνικά.  Κανείς δεν είχε τέτοια αξίωση από αυτόν αλλά αν μη τι άλλο η δήλωσή του δείχνει κάποιο σεβασμό για τη χώρα που βρίσκεται.

Όταν κάνεις ωστόσο μια πολιτική παρέμβαση σε προεκλογική περίοδο σε μια άλλη χώρα μπορεί να μη μιλάς τη γλώσσα της αλλά καλό είναι να έχεις διαβάσει καλά την ιστορία της, και ιδιαίτερα την πρόσφατη πολιτική ιστορία. Η επικοινωνιακή «εξυπνάδα» για το ΚΚΕ πιάνει το γενικότερο αρνητικό κλίμα εναντίον του κόμματος του Περισσού, αλλά ακόμα και να μην την πάρεις στα σοβαρά είναι τουλάχιστον κακόγουστη και προσβλητική και φανερώνει άγνοια.  Ο Ζίζεκ πάντα έχει στόχο να προκαλεί και να ταράζει τα νερά. Αν ήθελε ωστόσο να παίξει το ρόλο της Σωκρατικής «αλογόμυγας»  θα μπορούσε να βρει ένα καλύτερο παράδειγμα.

Ακόμα και αν διαφωνείς ριζικά με την πολιτική συμμαχιών, τις θέσεις για τον «υπαρκτό», την ιδιοκτησιακή αντίληψη του Περισσού και τις πολιτικές του θέσεις δεν μπορείς να αγνοείς ότι το ΚΚΕ παραμένει η μεγαλύτερη οργανωμένη δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα –ακόμα και αν η απήχηση της δεν βρίσκεται σε λίμιτ απ-  και μια από τις μεγαλύτερες –συγκριτικά με τον πληθυσμό- και πιο μαχητικές στην Ευρώπη. Από ποια σκοπιά πραγματικά είναι το κόμμα «όσων ξέχασαν να πεθάνουν» κατά τον Ζίζεκ και σε σύγκριση με ποια επαναστατική Αριστερά;   Όταν το ΚΚΕ καταψήφιζε τους πολιτικούς προγόνους του μνημονίου, το  Μάαστριχτ και τις ευρωσυνθήκες και το 90% της ευρωπαϊκής Αριστεράς τις προσκυνούσε και/ή συμμετείχε στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ σαν συνιστώσα πολλές φορές σοσιαλφιλελεύθερων κυβερνήσεων, ποιοι ήταν οι ζωντανοί που αγωνίζονταν;  Ο Ζίζεκ, όπως δήλωσε, σιχαίνεται την παραδοσιακή αριστερά της διανόησης, η οποία είναι βεβαίως υπέρ της επανάστασης, αλλά μιας επανάστασης, η οποία γίνεται πάρα πολύ μακριά.  Αν βρει πάντως κανείς στην Σλοβενία κάποιο ζωντανό κόμμα με αριστερή ή  αντικαπιταλιστική ή κομμουνιστική αναφορά και μια στοιχειώδη παράδοση εργατικών/κοινωνικών αγώνων να μας το πει και εμάς.

Κορυφή