Ο θρίαμβος του «κόμματος των συνταξιούχων» και το νέο χάσμα γενεών

Η ψήφος στην εποχή που η ζωντανή εργασία αναγκάζεται και τρέφεται από τις σάρκες της νεκρής. 

Τι ψήφισαν τα «παιδιά των λουλουδιών» των κοινωνικών αγώνων και της σεξουαλικής απελευθέρωσης;

Τα στοιχεία δεν καλύπτουν όλα τα κόμματα αλλά παραμένουν εντυπωσιακά. Το ποσοστό της ΝΔ στους άνω των 55 εκτοξεύεται στο 40%.   Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται δέκα μονάδες διαφορά στις παραγωγικές ηλικίες (που στον μνημονιακό καπιταλισμό βρίσκονται οι μισοί εκτός παραγωγής).  Το παράδοξο είναι ότι οι παραγωγικές και πιο νεανικές ηλικίες σε ένα βαθμό αναγκάζονται και ζούνε από τις ψαλιδισμένες συντάξεις των πρεσβύτερων καθώς δουλειές δεν υπάρχουν.  Το κόμμα των συνταξιούχων αναδεικνύεται σε νικητή των εκλογών καθώς οι ηλικίες άνω των 55 είναι αυτές που έβγαλαν τη ΝΔ πρώτο κόμμα. Είναι μελαγχολικό  οι 80χρονοι να καταδικάζουν το μέλλον των 18χρονων επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τις ήδη ψαλιδισμένες συντάξεις τους αλλά είναι μια πραγματικότητα. Η δεξιά και αντιδραστική μετάλλαξη της γενιάς του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εξουσιάζει  τις νεότερες γενιές.  Η αποθέωση του κοινωνικού αυτοματισμού, ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, με όσους μπαίνουν τώρα στην παραγωγή να μην έχουν τα δικαιώματα των παλιότερων τελικά λειτούργησε. Ο γερασμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να υπέστη εκλογική συντριβή αλλά ο μέσος όρος ηλικίας στην κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν κάτω των τριάντα, την ίδια ώρα που στην αντίστοιχη συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν άνω των εξήντα.  ΄

Μην εμπιστεύεσαι κανέναν άνω των 25 ήταν η αρχική βερσιόν του περίφημου συνθήματος του Μάη του ’68 που στη συνέχεια διορθώθηκε στο «μην εμπιστεύεσαι κανέναν άνω των 30″!   Φυσικά όλες αυτές οι γενικεύσεις αδικούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, το ίδιο ανόητο θα ήταν να επικρατήσει σήμερα και το  ‘μην εμπιστεύεσαι κανέναν άνω των 55».

Η περίφημη φράση του Μαρξ ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.  Το αντι-επιχείρημα της προηγούμενης δεκαετίας ότι σήμερα οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν τώρα να χάσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να ισχύει.  Τα παιδιά που ήδη ζουν χειρότερα από τους γονείς τους,   που κατηγορούνται ότι είναι καλομαθημένα και «δεν πάνε στο χωράφι να δουλέψουν μεροκάματο» ,  δεν  ευρώ στις τράπεζες οπότε τους είναι αδιάφορο το ενδεχόμενο να  χάσουν ανύπαρκτες καταθέσεις, επιδόματα ή προνόμια .

Το  γεγονός ότι ένα 10% των παραγωγικών ηλικιών και μάλιστα των πιο εξαθλιωμένων μάλιστα κοινωνικών στρωμάτων στρέφονται στη Χρυσή Αυγή οφείλει να μας προβληματίσει όλους.  Το ότι η ξενοφοβία είναι πλειοψηφικό ρεύμα δεν είναι μικρότερης σημασίας.

One thought on “Ο θρίαμβος του «κόμματος των συνταξιούχων» και το νέο χάσμα γενεών

  • 19 Ιουνίου 2012 at 15:33
    Permalink

    Το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι άσχετο με τους πολιτικούς συσχετισμούς. Είναι λογικό οι γηραιότεροι να ψηφίζουν πιο συντηρητικές επιλογές. Η αδιαφορία των συντηρητικών κομμάτων πάνω σε θέματα όπως η γήρανση της κοινωνίας που συνεπάγεται και την εκπτώχευσή της είναι ενδεικτική ότι η γήρανση αυτή τούς συμφέρει. Αν δεν ξαναγίνει πλειοψηφικός ο πληθυσμός κάτω των 40 ετών, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Εκτός αν γίνει επανάσταση…

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: