Π. Σκουρλέτης: Απλή αναλογική αλλά όχι τώρα

Υπέρ της ανόθευτης, απλής αναλογικής αλλά …μετά τις εκλογές τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος που έδωσε πριν από λίγο ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι σήμερα μια τέτοια πρόταση μόνο στόχο θα είχε να ψαλιδίσει τη διαφαινόμενη πρωτιά του και να αναστηλώσει ένα μνημονιακό συνδυασμό. Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης έριξε το «μπαλάκι» στην Αλέκα Παπαρήγα, διερωτώμενος τι θα πράξει ο Περισσός αφού η εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες κάλπες εξαρτάται από τις δικές του ψήφους.

Το επίμαχο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη:

Πάνος Σκουρλέτης: Η ανάγκη της πολιτικής ανατροπής της παρούσας κατάστασης είναι κάτι παραπάνω από πασιφανής. Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανασυνταχθεί είτε πάει σε ανασχηματισμό είτε πάει να διαμορφώσει εκλογικούς νόμους που σαν μόνο στόχο θα έχουν να μειώσουν τη δύναμη του πρώτου κόμματος, αποδεχόμενοι βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και ότι οι δυνάμεις του Μνημονίου σε απόσταση θα ακολουθούν.

Δημοσιογράφος: Εδώ υπάρχει ένα θέμα γιατί η Αριστερά είναι παγίως υπέρ ενός ανόθευτου εκλογικού συστήματος…

Πάνος Σκουρλέτης: Και εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον η δική μας Αριστερά. Εκείνο που θα ήθελα να γνωρίζω είναι αν η κυρία Παπαρήγια της οποίας οι ψήφοι είναι αναγκαίοι για μια αλλαγή εκλογικού νόμου που να ισχύει από τις επόμενες εκλογές θα βρει έναν τρόπο συνεννόησης με την κυβέρνηση για να βρει ένα σύστημα που ουσιαστικά θα πλήττει το πρώτο κόμμα. Το άλλο που λέτε αποτελεί μια πάγια θέση μας, η απλή και ανόθευτη αναλογική την οποία ανά πάσα στιγμή υπερασπιζόμαστε.

Δημοσιογράφος: Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει μια πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση, έστω και με την σκοπιμότητα την οποία περιγράψατε και βεβαίως είναι γνωστή;

Πάνος Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής, ανόθευτης, άδολης αναλογικής όπως έχουμε πει. Από την άλλη, διάφορες εκλογικές φόρμουλες και εκδοχές εκλογικού νόμου που απλά θα αποσκοπούν στο να μειώσουν το πρώτο κόμμα και να ενισχύσουν διάφορους συνδυασμούς που να οδηγήσουν σε μια νέα μνημονιακή εκδοχή, όχι βέβαια. 

Μετά την ασάφεια που είχε αφήσει επί του θέματος ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του mao) τώρα επιβεβαιώνεται ότι το ζήτημα αρχής για την Αριστερά «παγώνει» για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρις ότου αναλάβει τα κυβερνητικά ηνία. Δεν θα υποστηρίξουν καμία πρόταση που αποσκοπεί απλώς στο να μειώσει τη δύναμη του πρώτου κόμματος, υποστηρίζει ο Π. Σκουρλέτης. Κι ας έρθει πρώτο κόμμα με τις διατάξεις ενός καλπονοθευτικού νόμου που διαστρεβλώνει τη λαϊκή βούληση και που αντίκειται στις αρχές της Αριστεράς.

Για τους παλιούς η στάση αυτή θυμίζει την περίφημη φράση του Χαρίλαου Φλωράκη «δεν προκάνουμε», όταν είχε βρει ένα πρόσχημα της συμφοράς για να απορρίψει τη σχετική πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου για καθιέρωση της απλής αναλογικής το 1989.

Απάντηση