Νέο φίλτρο στο photoshop, εξαφανίζει σφυροδρέπανα!

600763_492236894179871_1799292709_nΕίναι χτυπητό γι’ αυτό αξίζει το σχολιασμό. Μια εξαιρετική φωτογραφία δημοσίευσε η σελίδα του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Türkiye Komünist Partisi) στο facebook από πρόσφατη κομματική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Όπως συνηθίζεται και στη γειτονική χώρα, οι διαδηλωτές κρατούσαν κομματικές σημαίες με το λάβαρο του TKP που είναι μια παραλλαγή του σφυροδρέπανου, όπου αντί για δρεπάνι υπάρχει μισό γρανάζι.

Η πολύ εκφραστική κοπέλα στους ώμους του φίλου της σφίγγει τη γροθιά της σε μια πόζα που κάνει όλους τους γραφίστες του κόσμου να αποθηκεύσουν αυτόματα τη φωτογραφία, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί.

Έτσι σκέφτηκαν και οι Έλληνες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, μόνο που αποφάσισαν μια μικρή επέμβαση. Έσβησαν τα σήματα  του ΤΚΡ και έκαναν τις σημαίες εντελώς κόκκινες. Και μετά έκαναν μια μεγαλύτερη επέμβαση, τοποθετώντας μια ένθετη φωτογραφία με πανό που γράφει «anticapitalista»! Ευτυχώς που μας χωρίζει το Αιγαίο, γιατί αν η κοπέλα της φωτογραφίας έβλεπε την παραποίηση, σίγουρα θα διαμαρτυρόταν έντονα…

Κι αν επισημαίνουμε το θέμα, είναι γιατί οι αγωνιστές του ΣΕΚ γνωρίζουν καλά ως κομμάτι ενός ιστορικού ρεύματος της Αριστεράς, ότι η Σταλινική σχολή της πλαστογραφίας*  είναι κάτι που πήγε πάντα τη υπόθεση της Αριστεράς πολύ πίσω.

944594_529028607133447_1885700132_n

 

* Πρόκειται για το βιβλίο του Λ. Τρότσκι «Η σταλινική σχολή της πλαστογραφίας» που κυκλοφόρησε και πρόσφατα από τις εκδόσεις Ένεκεν.

One thought on “Νέο φίλτρο στο photoshop, εξαφανίζει σφυροδρέπανα!

 • 10 Ιουνίου 2013 at 00:50
  Permalink

  Λοιπόν για όσους προσβλήθηκε η νοημοσύνη τα συλληπητήριά μου.
  Αλλά αν θέλετε να την παίρνουν στα σοβαρά δεν κάνετε και φοβερή δουλειά εδω μέσα. Για τους Ελληνες του σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος είμαστε περήφανοι να τυπώνουμε αφίσες «ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ – ΑΘΗΝΑ κοινος αγώνας» οταν είναι μάχη στην αριστερά ακόμα να μάθουν οτι η πόλη αυτή δεν λέγεται κωνσταντινούπολη πια. Και έτσι ξεκινανε τα μαθήματα του διεθνισμού για δυο γειτονικές χώρες που ακόμα κάποιοι φαντασιώνονται οτι θα πάρουμε πίσω την πόλη και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα μην ξέροντας πως να μπουνε στη συζήτηση και αμα τους παίρνει. δευτερον την στιγμή που η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει οτι οι γειτονές μας ξεσηκώνονται ενάντια σε μια ισλαμιστική συντηρητική κυβέρνηση που είναι με την ποτοαπαγορευση την μαντίλα και τα ισλαμικά τεμενη, το anticapitalista υπάρχει για να δείξει οτι τα μυαλά του κόσμου σκεφτονται ταχριρ συνταγματα και βαρκελώνες και είναι πιο κοντά στους αγώνες μας από όσο θέλουν να παραδεχτούν και καθόλου να ομολογήσουν οι από πάνω. Και άρα υπερασπιστήτε το οχι μονο για το αισθητικό αλλά για το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο που βρίσκουμε σε σκουριες κερατέες και στην Ινσταμπούλ. Αυτά για την ουσία. για τα δευτερέυοντα θέματα που στάθηκε ο φίλος ΜΑΟ στο κεντρικό αρθρο η αφίσα δείχνει το κίνημα στην τουρκία που τους κάνει και τρέμουν και γιαυτό μπράβο για την επιλογή της. γυναίκες εναντια στο σύστημα παντού. Δεν θάβουμε το ΚΚ και δεν με ενδιαφέρει να το διαφιμήσουμε. με απασχολεί οτι οι κοκκινες σημαίες είναι σημαίες οχι τουρκικες αλλά κομμουνιστικές. την σύνδεση την κάνουμε μια χαρά 1000 και 3 λέξεις.
  κανενας αλλος θα κανει καμια εκδήλωση?

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: