Ναόμι Κλάιν: Όπλο η έξοδος από το ευρώ [φωτό + βίντεο]

Μια πολύ διαφορετική συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής η Naomi Klein στο χώρο του Nosostros στα Εξάρχεια. Καλεσμένα ήταν μόνο τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το mao.gr (αλλά και το …Κόκκινο του ΣΥΡΙΖΑ) ενώ οι διοργανωτές του B Festival στο πλαίσιο του οποίου ήρθε η Καναδή συγγραφέας, έδειξαν ότι εννοούν απολύτως αυτό που εξ αρχής έθεσαν, αποτρέποντας σε δημοσιογράφο του περιοδικού Crash (του Γιώργου Τράγκα) να μπει στο χώρο.

Η ίδια η Naomi Klein πάντως φρόντισε να κρατήσει το δίαυλο με τα mainstream μέσα ενημέρωσης ανοιχτό, αφού παραχώρησε συνέντευξη μεταξύ άλλων και στην εκπομπή του τηλεοπτικού Σκάι «Φάκελοι», που δεν φημίζεται για το εναλλακτικό περιεχόμενό της. Άλλωστε, οι εισαγωγικές ευχαριστίες της στον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, έκαναν σαφές ότι οι οικοδεσπότες ήταν πολλοί…

IMG_3977Για την ίδια τη συγγραφέα το ταξίδι είχε πολλά επίπεδα, καθώς συνδύασε την ερευνητική της δουλειά, κινηματογραφώντας με τοπικό συνεργείο κομμάτια για το επόμενο ντοκιμαντέρ της (τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΒΙΟΜΕ) αλλά και παίρνοντας συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, με την παρουσία της ως αντισυμβατικής διανοούμενης δίνοντας τη διάλεξη στο B Fest και τη συνέντευξη Τύπου.

Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχτηκε στο Nosotros μάλλον την αντιμετώπιζαν ως …πολιτικό στέλεχος, παρά ως ερευνήτρια, θέλοντας να εκμαιεύσουν κάποια υπερ-αριστερή απάντηση. Όμως αποδείχτηκε ιδιαίτερα φειδωλή, αφού κατά βάση ήθελε να προβάλει την οικολογική οπτική, όπως την επεξεργάζεται στο υπό συγγραφή βιβλίο της, τους αγώνες για το περιβάλλον δηλαδή ως παράγοντα ανατροπής του καπιταλιστικού μοντέλου. Εξ ου και αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των εκπομπών ρύπου, που σίγουρα αποτελεί μείζον θέμα σε μια χώρα όπως ο Καναδάς, ωστόσο μάλλον φαίνεται δευτερεύον εδώ.

Και αφού ήρθε στην Ελλάδα της κρίσης και της εφαρμογής του «Δόγματος σοκ», οι περισσότερες ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις πολιτικές διαμάχες για την κρίση, το ρόλο της Αριστεράς αλλά και της φασιστικής Δεξιάς. Κοφτερό μυαλό η ίδια, ανταποκρίθηκε άψογα στο ακροατήριο των δημοσιογράφων που ήταν παράλληλα ακτιβιστές σε διάφορα μέτωπα.

Να φανταστούμε τη ζωή εκτός της ευρωζώνης

 Δεν ξέρουμε ακριβώς τι είπαν στη μεταξύ τους συνέντευξη Klein και Τσίπρας, αλλά η θέση της Naomi Klein για το ευρώ και τη στάση της Ελλάδας, σίγουρα δεν θα άρεσε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορίστε τι απάντησε, σε σχετική ερώτηση που έθεσε μάλιστα το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, το Κόκκινο: «Δεν ξέρω αν πρέπει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, αλλά οπωσδήποτε πιστεύω ότι το θέμα αυτό πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι αν προσπαθήσει κανείς να διαπραγματευτεί. Δεν ξεκινάς μια διαπραγμάτευση λέγοντας «δεν φεύγουμε». Χρειάζεται πραγματικά να έχεις τη θέληση να φύγεις. Και για να έχεις τέτοια θέληση, χρειάζεται να οικοδομείς σχέσεις με άλλες χώρες που επίσης έχουν ένα όπλο στον κρόταφο και να χτίζεις ένα καρτέλ των οφειλετών». Επιπλέον επανέφερε το θέμα τη διαγραφής του επαχθούς χρέους, μετά από έλεγχο των βιβλίων. «Δεν θα έχεις πρόοδο, εκτός αν έχεις πρόθεση να φανταστείς τη ζωή μετά την ευρωζώνη», τόνισε. (Στο βίντεο παρακάτω όλη η απάντηση στα Αγγλικά).

IMG_3942Δεν φτάνει πια η αντίσταση

 «Μου φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε σε απίστευτο βαθμό και με φοβερό θάρρος και επιμονή», είπε σε ερώτηση για την προοπτική των αγώνων. «Ο κόσμος δεν πήγε απλώς σε μια διαμαρτυρία αλλά έμεινε εβδομάδες στους δρόμους διαδηλώνοντας, κάτι που θα πρέπει να μνημονεύεται και να τιμάται. Η αλήθεια είναι όμως ότι κι αυτοί που επιβάλουν αυτό το οικονομικό πρόγραμμα επίσης επιδεικνύουν απίστευτη επιμονή», σημείωσε.

Περαιτέρω άγγιξε ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της συνέχειας μετά τις τόσες ήττες: «Για μένα το ζήτημα δεν είναι πώς θα γίνει άλλη μια διαδήλωση. Εδώ αντιμετωπίζουμε μια κρίση δημοκρατίας. Τεχνικές και εργαλεία αντίστασης που θα έπρεπε να φέρουν αποτελέσματα δεν το κατάφεραν. Γι’ αυτό το λόγο ο λαός βρίσκεται σε απόγνωση, διότι δεν είναι σίγουροι ότι θα επηρεάσουν την εξουσία ή πώς θα την επηρεάσουν στο εξής. Δεν είναι λοιπόν ακριβώς δίκαιο να πει κανείς στον κόσμο να βγει στο δρόμο και να επαναλάβει ό,τι έκανε μέχρι τώρα. Οι πολιτικοί οργανωτές και θεωρητικοί πρέπει διαρκώς να ανακαλύπτουν νέες μεθόδους αντίστασης. Να διαμορφώνουν αντιδομές εξουσίας, καθώς και νέα επιστημονικά επιχειρήματα που θα εμπνεύσουν τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ο λαός είναι κατανοητά κουρασμένος».

Περαιτέρω, άφησε μια αιχμή για τις δυνάμεις της Αριστεράς που καλούν μόνο σε αντίσταση, χωρίς αντιπρόταση: «Ως Καναδή δεν είναι ακριβώς ο όλος μου να εμπλακώ στην ελληνική πολιτική, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής Αριστεράς που πιστεύει ότι είναι η στιγμή για να πει κανείς «όχι», να αντισταθεί. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό. Πιστεύω ότι η αντίσταση είναι κρίσιμο θέμα, αλλά τώρα είναι η στιγμή για να πει κανείς θετικές προτάσεις και να τις αρθρώσει όλες ώστε να δείξει ότι είναι πιθανές». Ως προς τη ρηορική του μονόδρομου, της ΤΙΝΑ (από το There Is No Alternative) είπε αστειευόμενη: «Το φάντασμα της Μάργκαρετ Θάτσερ είναι καλά και ζει στην Αθήνα. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει κανείς συντρίψει αυτό το μύθο». (Στο βίντεο παρακάτω όλη η απάντηση στα Αγγλικά).

«Φτιάξτε τις δικές σας ειδήσεις»

 Πολλές ήταν οι αναφορές της συγγραφέα για τα εκτός συστήματος media. «Τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να έχουν ως στόχο να παραμείνουν εναλλακτικά, να είστε απλώς cool με τους φίλους σας», είπε με αφοπλιστική ευθύτητα, προτείνοντας στους εκπροσώπους του «άλλου» Τύπου να αναζητούν και να αναδεικνύουν εκείνα τα γεγονότα που λόγω της αλήθειας τους θα φτάσουν και στο κόσμο των καθεστωτικών μέσων. Ανέφερε για παράδειγμα την περίπτωση της ΒΙΟΜΕ, ενώ είπε ότι αυτό κατάφερε με εξαιρετική επιτυχία η ομάδα του Debtocracy και του Catastroika. «Make news», «φτιάξτε ειδήσεις» ήταν η προτροπή της για τους δημοσιογράφους και όσο για τους ακτιβιστές, είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπως το κίνημα του occupy που παίρνει τέτοιες διαστάσεις, που κανείς -ούτε και τα αμερικανικά μονοπώλια της ενημέρωσης- δεν μπορούν να παραβλέψουν.

Η απάντηση για την ευρωζώνη

Η απάντηση για την προοπτική των αγώνων

Απάντηση