Νέα Δημοκρατία: Θάτσερ και Πινοσέτ γωνία….

Νέα Δημοκρατία: Θάτσερ και Πινοσέτ γωνία….

Η επίθεση των πολιτικών κλώνων

 

«Ένας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός» είναι το μότο του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο η παρθενική του εμφάνιση στη Bουλή ήταν μπολιασμένη με γενναίες δόσεις πολιτικής δημαγωγίας.  Δεν έχουν καμία πολιτική σοβαρότητα οι κατηγορίες προς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως «είναι η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης» και πως (μέσα σε ένα μόλις χρόνο) έχουν «πλήρη ευθύνη για το Aσφαλιστικό»!  Υποκριτική και η κριτική προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα στο Aσφαλιστικό, συντηρώντας ένα στρεβλό σύστημα με προνόμια που ευνοούσε τους λίγους και αντανακλούσε τις πολιτικές σκοπιμότητες και είχε λάθος κίνητρα». Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, πρότεινε σκληρές λύσεις μέσα από το συνταγολόγιο του ΔΝΤ:  ζήτησε ιδιωτική ασφάλιση, μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Νέο… Μεσσία ανακάλυψαν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Χωρίς αμφιβολία εξέπληξε τους αντιπάλους του. Κακά τα ψέματα, ο κ.Μητσοτάκης σνεβάζει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης! Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον μόνος του», γράφει γεμάτος θαυμασμό ο διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης αμέσως μετά την παρθενική εμφάνιση του Κυριάκου ως αρχηγού στη Βουλή.  Ο Αθανάσιος Έλλις, σε άρθρο του στην Καθημερινή, θεωρεί ότι η στάση που υιοθέτησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρει μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό να πάρει πιο σκληρά μέτρα: «για πρώτη φορά κόμμα της αντιπολίτευσης προτείνει μέτρα που δεν είναι φιλολαϊκά».  Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα οι έλληνες πολιτικοί «να εξηγήσουν πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να πονέσει κανείς. Ότι δεν μπορούν να υπάρξει λύση του ασφαλιστικού χωρίς να θιγούν “κεκτημένα”».

Μα και ο ίδιος ο νεομνημονιακός Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του πήρε την πάσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ, κύριε Μητσοτάκη. Επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος σε όσα είπατε πριν». Ο Αλέξης Τσίπρας ειρωνεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά  η παραδοχή του ότι «επιτέλους υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές» κρύβει πολλές αλήθειες.  Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να υποκρίνεται ότι «φυλάττει Θερμοπύλες» και ότι το κόμμα του είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης απέναντι στους δεξιούς κοινωνικούς κανίβαλους ενώ ο Κυριάκος μπορεί να ξεδιπλώνει τη δική του επιθετική ατζέντα πλέοντας με τα πανιά του κοινωνικού αυτοματισμού. Το κεντρικό σύνθημα Μητσοτάκη συμπυκνώνεται στο «μείωση δαπανών, όχι αύξηση φόρων» και «ας απολυθούν και μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι» αναπόφευκτα θα κερδίζει έδαφος όσο επελαύνει το τρίτο μνημόνιο και ισοπεδώνονται δικαιώματα και εισοδήματα.

Πόσο μακρινό αλήθεια μοιάζει το 1998, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε διαγράψει τον Στέφανο Μάνο επειδή ο τελευταίος διαφωνούσε με τη στάση του κόμματος στην αντιεργατική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ. Πόσα έχουν αλλάξει από το 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στις νεοφιλελεύθερες λογικές, καυτηρίασε την… ασυδοσία των αγορών και υπεραμύνθηκε του ρυθμιστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το κράτος! Τρία μνημόνια μετά ωστόσο, που ισοδυναμούν με ένα μίνι κοινωνικό ολοκαύτωμα και με το εργατικό κίνημα να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ο νεοφιλελευθερισμός δεν προβάλλεται πια ως ο μπαμπούλας του παρελθόντος. Η Ελλάδα είναι όντως το πειραματόζωο της Ευρώπης.   Η εκλογή για πρώτη φορά «ακραίας» αριστερής κυβέρνησης στην ΕΕ εξελίχτηκε σε πολιτική εκδοχή της «στρίγκλας που έγινε αρνάκι».  Η αναβίωση ενός μεταλλαγμένου σκληρού θατσερικού μοντέλου στον ευρωπαϊκό Νότο, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών αλλά και ηγεσίας ίσως είναι το επόμενο πείραμα.

 

Δημήτρης Τζιαντζής

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν

 

Κορυφή