Επιλογή ήττας η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα

Ο Αντώνης Σαμαράς, με διάγγελμά το μεσημέρι της Τρίτης ανακοίνωσε και επίσημα το πρόσωπο του μέχρι σήμερα αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, ως υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, που εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό» , υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Κατά κοινή ομολογία» προφανώς εννοεί τους νεοδημοκράτες μόνο γιατί καθόλου υπερκομματικό ή πρόσωπο που ενώνει δεν είναι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας .

Καθαρά κομματική υποψηφιότητα

Ας δεχτούμε ότι ο Σταύρος Δήμας δεν είναι ο χειρότερος ανάμεσα στους δεξιούς βουλευτές, δεν έχει χουντικό παρελθόν όπως οι ανεκδιήγητοι Βορίδης, Πλεύρης και Γεωργιάδης, δεν έχει προχωρήσει σε ακραίο κήρυγμα μίσους όπως η ακροδεξιά αυλή του Σαμαρά. Είναι αστός πολιτικός που ωστόσο δεν διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο από την κυρίαρχη γραμμή Σαμαρά απέναντι στην Αριστερά, απλά είχε την εξυπνάδα να κρατάει την ουρά του απ’έξω. Αυτό δεν τον κάνει όμως καλύτερο. Ο κύριος Δήμας δεν έχει δείξει καμία δημοκρατική ευαισθησία απέναντι στην παραβίαση στοιχειωδών πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών, ούτε αντέδρασε στην αντιδραστική μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας από αστικό δεξό κόμμα σε ακροδεξιό αντικομμουνιστικό ξαδελφάκι της Χρυσής Αυγής.

Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου, υπουργός Γεωργίας, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τεχνολογίας και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον.

Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ε.Ε. περιορίστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις και εκθέσεις ιδεών χωρίς να προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο καθώς στο ισοζύγιο κόστους/αποτελεσματικότητας πάντα βάραινε το πρώτο και ποτέ δεν τόλμησε να συγκρουστεί με τη λογική του κέρδους των επιχειρήσεων.

Προεκλογική φιέστα της ΝΔ η εκλογή ΠτΔ 

Η επιλογή μιας καθαρά κομματικής υποψηφιότητας δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να μετατρέψει τις διαδικασίες για πρεδρική εκλογή  σε προεκλογική γαλάζια φιέστα, χωρίς να δείχνει να πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως ο Σταύρος Δήμας θα είναι «προφανώς» υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες. Ωστόσο ας σημειωθεί πως η ΝΔ έχει δικαίωμα να αλλάξει υποψήφιο στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία και να αιφνιδιάσει.

Η επιλογή μιας κομματικής υποψηφιότητας δεν δίνει στους επίδοξους «αποστάτες» βουλευτές άλλοθι για την επιλογή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε επιτρέπει να διατηρηθούν καν τα προσχήματα.  Είναι γνωστό ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει στην πραγματικότητα σημασία καθώς ουσιαστικά αυτό που κρίνεται είναι η συνέχιση της συγκυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να βρεθούν 180 βουλευτές να τον ψηφίσουν. Το ποτέ μη λες ποτέ ισχύει όμως.

 

 

 

Απάντηση