Aντιφασιστική πνοή στα… βόρεια προάστια

Η άνανδρη επίθεση 20 και πλέον χρυσαυγιτών σε βάρος τεσσάρων νέων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το βράδυ των εκλογών στο εκλογικό τμήμα της Κάτω Κηφισιάς, έξω από το 2ο Γυμνάσιο, δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Εκαντοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στον «Τροχονόμο» της Κηφισιάς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, με πανό, ντουντούκες, συνθήματα, προκηρύξεις, πρώτα προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ύστερα προς τις Εργατικές Πολυκατοικίες της Κάτω Κηφισιάς, εκεί  όπου οι χρυσαυγίτες πραγματοποίησαν την επίθεση την Κυριακή αλλά κι εκεί που έχουν και άλλες φορές προκαλέσει το δημοκρατικό αίσθημα των κατοίκων. (H ανακοίνωση της ANΤΑΡΣΥΑ εδώ.) Aξίζει να αναφερθεί ότι όταν η πορεία ξεκίνησε είχε 500 άτομα, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλοι.

Παρόντες μέλη της  ΚΕΔΔΕ,  οι οργανώσεις της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ από Κηφισιά, Μαρούσι, Νέο Ηράκλειο, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλη την Αθήνα, μέλη σωματείων, εκπρόσωποι πολλών  ΕΛΜΕ και πολλές τοπικές αντιφασιστικές και αντιμνημονιακές κινήσεις, αριστεροί, αντιεξουσιαστές, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία  γυναικών και εκπαιδευτικών. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και κάποια μέλη του ΚΚΕ («αχρωμάτιστα», χωρίς πανό) καθώς και φίλοι του  ΣΥΡΙΖΑ.

Η αστυνομία έκλεισε με κλούβες τη λεωφόρο Κηφισίας, δύο τετράγωνα μετά τον «Τροχονόμο», εμποδίζοντας μια ολιγομελή αντιπροσωπεία των διαδηλωτών να επισκεφθεί το τμήμα και να καταγγείλει τη στάση των αστυνομικών που φύλαγαν το εκλογικό τμήμα και έμειναν απαθείς μπροστά στην επίθεση των χρυσαυγιτών, γεγονός που ισοδυναμεί με επιδοκιμασία της. Τελικά, η αντιπροσωπεία πήγε στο τμήμα (δηλαδή χτύπησε στου κουφού την πόρτα), όμως η λεωφόρος παρέμεινε κλεισμένη! Έτσι η πορεία επέστρεψε στον Τροχονόμο και κατέληξε στις Εργατικές Κατοικίες μέσω του Άλσους. Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι η πιο «προλεταριακή» της Κηφισιάς και εδώ βρίσκεται η πιο ισχυρή βάση των χρυσαυγιτών στα βόρεια προάστια.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι δεν απαντάμε στις προκλήσεις των φασιστών, δεν μιλάμε την ίδια τραμπούκικη γλώσσα, όμως τους καταγγέλλουμε και τους απομονώνουμε, βαδίζουμε και διαδηλώνουμε συντεταγμένα και, κυρίως, δείχνουμε στους νεοναζί ότι η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει, τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουμε ν’ απλώσουν χέρι ενάντια σε κανέναν αγωνιστή. Είμαστε περισσότεροι, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Τον τόνο στην πορεία έδωσε η νεολαία. Ωστόσο, υπήρχαν και μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως της γενιάς του Πολυτεχνείου. Το κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της Κηφισίας από τις κλούβες (και μερικές δεκάδες πάνοπλους ματατζήδες) ήταν αναίτιο και προφανώς σκοπός του δεν ήταν η προστασία του αστυνομικού τμήματος όσο η πρόκληση εκνευρισμού στους οδηγούς καθώς και στους επιβάτες των λεωφορείων που έμειναν ακινητοποιημένα για αρκετή ώρα -δηλαδή ό,τι ακριβώς συμβαίνει με τις διαδηλώσωςι στο κέντρο της Αθήνας, όταν η αστυνομία κλείνει τους δρόμους δημιουργώντας έναν «υγειονομικό κλοιό» γύρω από τους διαδηλωτές.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κηφισιά διαδήλωση με τέτοιο όγκο και παλμό -και μάλιστα δύο ημέρες μόλις μετά τις εκλογές. Απορημένες κάποιες καλοντυμένες κυρίες (πολλές από τις οποίες έσερναν από το λουρί το σκυλάκι τους) ρωτούσαν «τι συμβαίνει εδώ;». Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιφασιστικών κινήσεων μοίραζαν υλικό στα πεζοδρόμια -κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται στην περιοχή.

Να λοιπόν που το γνωστό σύνθημα γίνεται: «Ούτε στην Κηφισιά, ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» ή «τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά χωρίς να εξαιρείται ούτε η Κηφισιά!» (φωτογραφίες @mediaoasis)

 

Απάντηση